Hlavní obsah

Americký sniper je pirátsky nejstahovanější film, tvrdí studie

Novinky, Stanislav Dvořák

Kdyby Oscary udělovali piráti, vítězem by se stal Americký sniper, tvrdí studie zvěřejněná serverem BBC. Podobné údaje ale nemusejí být úplně přesné, nikdo nemůže změřit veškeré stahování filmů na celém světě.

Foto: Warner Bros.

Americký sniper (Bradley Cooper a Sienna Millerová)

Článek

Studie naznačuje, že nominace na Oscary mají na piráty velký vliv. Zvláště důležité jsou hlavní nominace jako nejlepší film či nejlepší režie. Největší efekt to nakonec má pro nezávislé filmy, které by jinak málokdo stahoval.

Informace pocházejí od americké firmy Irdeto, která má speciální software na měření stahování souborů z peer-to-peer serverů, kde se sdílejí filmy. Přiznávají ale, že zachytí jen minimum z celosvětového objemu stahování filmů. Většina lidí nic nesdílí, jen si někdy filmy stahují a většinou je zase vymažou.

Studie také srovnávala, jak se filmy stahují před nominacemi a po nominacích. Snímky jako Selma, Wild, Americký sniper či Birdman prožily obrovský zlom v popularitě. Naopak jiné filmy (například Mr. Turner), u kterých se nominace očekávala, ale nepřišla, nezaznamenaly velké zvýšení zájmu.

Nejstahovanější filmy

NázevStažení po nominaci v miliónechNárůst v procentech
Americký sniper1,39230%
Gone Girl1,2584%
Birdman0,79192%
Teorie všeho0,77161%
Grandhotel Budapešť0,6341%
Kód Enigmy0,46175%
Whiplash0,32171%
Chlapectví0,2423%
Wild0,16nezjištěno
Selma0,131033%

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám