Hlavní obsah

RECENZE: Bondovská parodie je ještě praštěnější, než se čekalo

Novinky, Stanislav Dvořák

Kingsman: tajná služba, to je bizarní filmový příběh s potoky krve a několika vtipnými hláškami. Namíchal jej, ale neprotřepal režisér Matthew Vaughn.

Foto: CinemArt

Agent učitel a agent žák v komedii Kingsman

Článek

Kingsman se pohybuje mezi poctou a parodií filmů o neustále souložících a panáky do sebe obracejících superagentech z doby, kdy ještě James Bond nemusel ukazovat city.

Do fiktivní tajné služby Kingsman se dostávají jen špičkoví agenti, většinou z bohatých rodin. Gary „Eggsy” Price (Taron Egerton) mezi ně nepatří, je to chudý flákač bez sebevědomí, který nic nedotáhne do konce. Agent Harry Hart (Colin Firth) mu nabídne pomoc a Eggsy se zúčastní náročného výcviku, v němž uspěje. Teď už zbývá jen zachránit svět, který ohrožuje padouch Richmond Valentine (Samuel L. Jackson), a trochu si užít s princeznou.

Foto: CinemArt

Colin Firth jako agent

Starší parodie s Austinem Powersem měli rafinovanější scénář a celkově byly vtipnější, ale Kingsman má něco do sebe. U Vaughna se zastydlá puberta snoubí s drogovým tripem. Všechno přehání takovým způsobem (včetně stopáže 129 minut), že už často nejde o funkčnost, ale o samoúčelnou šílenost.

Je tak nadšeně postmoderní, že smotá dohromady všechno od sociální otázky (aluze na My Fair Lady), přes feminismus až po zombie horory (masakr v americkém kostele).

Film nebere vážně naprosto nic. Zatímco useknuté hlavy létají sem a tam, milionář večeří na stříbrném podnose hranolky z „mekáče”. Jediné poselství  spočívá v tom, že chrabrý hrdina si vyslouží anální praktiky se švédskou princeznou. Je to sice pitomost na entou, ale usmát se občas musíte.

Celkové hodnocení: 70%

Reklama

Výběr článků

Načítám