Hlavní obsah

Plní síly jako zamlada, ale jistější. Do Prahy se vrací The Afghan Whigs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už když se po dlouholeté odmlce dali před třemi lety znovu dohromady, neopomněli vystoupit v Česku. Nyní se úspěšná americká rocková skupina 90. let The Afghan Whigs do Lucerna Music Baru vrací a tentokrát veze i skladby z nového alba.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Greg Dulli z The Afghan Whigs

Článek

Energický projev neztratili. Dokázal to zmíněný pražský koncert, během něhož frontman Greg Dulli neváhal prodrat se až mezi fanoušky u baru a nechat je dozpívat refrén balady See And Don’t See, dokázalo to i další vystoupení na festivale Rock for People, a dokázala to nahrávka z loňska nazvaná Do To The Beast.

Pětičlenný band na ní hraje jako zamlada - rytmickou, hutnou hudbu na pomezí grunge a indie s bluesovým a swingovým feelingem. V textech možná ubylo frustrace, temné tóny nicméně přetrvávají.

Dulli před třemi lety Právu řekl, že kapela je podle něj na pódiu silnější než kdy předtím. „Když jsme byli mladší, byli jsme docela cvoci. Věnovali jsme se blbostem, dělali jsme všechno možné a nekoncentrovali jsme se plně na to, aby koncerty byly co nejlepší. Nyní se ale už soustředíme na kvalitu. Myslím, že to je něco, co za nás musel udělat čas,“ vysvětlil.

Ačkoliv už kapela měla na kontě úspěchy v amerických vysokoškolských rádiích, ale i na MTV, průlomové bylo teprve album Gentlemen v roce 1993, jež bylo řazeno mezi nejlepší kolekce 90. let. Po vydání alba 1965 u firmy Columbia a následném turné kapela v roce 1998 ukončila činnost, její členové ale u hudby zůstali. Znovu se dali dohromady v roce 2001, zprvu prý jen kvůli jednomu vystoupení na žádost kamaráda.

The Afghan Whigs vystoupí v Lucerna Music Baru v Praze v pátek 13. února. Začátek je avizován na 20:00 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám