Hlavní obsah

Bohatý festivalový víkend s Operou 2015

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dalšími operními představeními pokračuje od pátku 6. února 12. ročník festivalu Opera 2015, který od 22. ledna do 21. února představuje v Praze tvorbu všech profesionálních operních souborů z Česka i Slovenska.

Foto: Ludvík Grym

Foersterova Eva se do Prahy vrací po více než třiceti letech. Na snímku Lívia Obručník Vénosová v titulní roli a Josef Moravec jako Mánek.

Článek

V pátek uvede ve Stavovském divadle Severočeské divadlo z Ústí nad Labem Pucciniho Tosku v inscenaci mladého režiséra Tomáše Pilaře a hudebním nastudování šéfa souboru Miloše Formáčka. K Pucciniho opernímu odkazu se festivalový program vrátí v pondělí 9. února, kdy na scéně Státní opery vystoupí soubor Slovenského národního divadla z Bratislavy s inscenací Bohémy předního německého režiséra Petera Konwitschného a pod taktovkou hudebního ředitele SND, rakouského dirigenta Friedricha Haidera. Kdo by se chtěl dozvědět něco o tom, jak se daří opeře na Slovensku, bude mít příležitost na stejnojmenné besedě se zástupci vedení všech tří slovenských operních divadel pořádané v neděli 8. února od 16.00 v Provozní budově Národního divadla.

Samotný festivalový víkend pak bude patřit české tvorbě - bohužel z důvodů onemocnění v souboru v sobotu neuvede v Divadle Komedie brněnský soubor Ensemble Opera Diversa operu Ondřeje Kyase a Davida Drábka Ponava (Zmizelé řeky), náhradní termín bude v nejbližší době oznámen. V neděli se na jevišti Národního divadla po více než třiceti letech objeví u nás velmi málo hraná Foersterova opera Eva v provedení libereckého Divadla F. X. Šaldy. Opera podle dramatu Gabriely Preissové Gazdina roba přitom patří k nejkrásnějším českým operám a liberecký soubor ji představí v pozoruhodné režii Lindy Keprtové a pod taktovkou šéfa souboru Martina Doubravského, který ve Foersterově partituře odkrývá velmi dramatické roviny a barvy.

Reklama

Výběr článků

Načítám