Hlavní obsah

Kouzelná flétna i s Mozartem na scéně

Novinky,
Praha

Poslední Mozartova opera, pohádková Kouzelná flétna, patří k nejhranějším operním dílům. Nové nastudování Národního divadla, které má premiéru ve čtvrtek a v sobotu ve Stavovském divadle, je ale netypické v tom, že se na scéně objeví i postava samotného skladatele.

Foto: Hana Smejkalová/Národní divadlo

Martin Donutil jako Mozart a Marie Fajtová v roli Paminy

Článek

Režie se chopil osobitý Vladimír Morávek, kterého proslavily zejména inscenace Dostojevského v sérii Sto roků kobry. K Mozartovi však má blízko, režíroval i divadelní podobu Shafferova Amadea.

„Nabídku režírovat Kouzelnou flétnu jsem dostal od Petra Kofroně ve chvíli, kdy jsem sotva týden ležel ve Formanově a Shafferově Amadeovi. Celé dny jsem pak trávil posloucháním té velkolepé hudby - a brečet se mi chtělo a umývat se v té hudbě a nejít celé noci spát, pořád dokola jí naslouchat a naslouchat,“ uvedl režisér, který se snažil, aby všichni přistupovali ke své roli, jako by to byl Shakespearův Hamlet.

Mozarta v inscenaci ztvární Martin Donutil, který hraje Mozarta i v Morávkově inscenaci Shafferova a Formanova Amadea, nebo Ondřej Mataj.

Koláže Miroslava Huptycha umocňují pohádkový charakter spletitého symbolického příběhu o boji dobra se zlem a hledání lásky umocňují. Moudrost, síla a krása zvítězí a Královna noci s Monostatem se propadnou do podsvětí. Lásky se dočkají Papageno s Papagenou i Tamino s Paminou.

Foto: Hana Smejkalová/Národní divadlo

Martin Donutil jako Mozart (vpravo), Jiří Brückler v roli Papagena a Marie Fajtová jako Pamina

Dirigent Jaroslav Kyzlink před premiérou řekl: „Ačkoli jsem Kouzelnou flétnu mnohokrát dirigoval, její nové nastudování ve Stavovském divadle je pro mne neobyčejně inspirující. Moc mě těší, že se nám s orchestrem, sólisty i sborem Opery Národního divadla daří stírat letité nánosy minulých nastudování a se zkušeností předchozích provedení objevujeme další krásy a detaily partitury. Jsem přesvědčen, že i bez kopií historických nástrojů se nám podaří prezentovat Mozartovu hudbu v souladu s dnes již neoddiskutovatelnými pravidly historicky poučené interpretace.“

V inscenaci Kouzelné flétny vystoupí pěvci mladší a střední generace, mimo jiné Jaroslav Březina, Jana Sibera, Olga Jelínková, Yukiko Šrejmová Kinjo, Richard Samek, Miloš Horák.a Jiří Brückner.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám