Hlavní obsah

Opera 2015 prezentuje nejen klasické hity

Právo, Radmila Hrdinová

Festival Opera 2015, který pořádá Jednota hudebního divadla, přiváží každé dva roky do Prahy tvorbu všech profesionálních domácích operních scén. Letošní 12. ročník poprvé přizval i všechny tři slovenské operní domy.

Foto: Pavel Křivánek

V inscenaci Martinů Voják a tanečnice se na scéně objeví i kávový šálek – Jana Foff Tetourová jako paní Malina.

Článek

Jednotlivá divadla se v metropoli prezentují inscenací podle svého vlastního výběru. Festival zahájila inscenace Boitova Mefistofela v podání pražského Národního divadla, respektive Státní opery, a z dosavadních titulů je zatím jen minimum z oblasti očekávaných diváckých hitů.

Tradičně pojaté inscenace Evžena Oněgina předvedla Štátna opera z Banské Bystrice a Janáčkovy Její pastorkyně Slezské divadlo z Opavy, Sedláka kavalíra pak Jihočeské divadlo z Českých Budějovic, které ale Mascagniho veristickou aktovku spojilo se scénickou kantátou Nyní a navždy z pera hudebního ředitele jihočeské opery Maria De Rose.

Pozoruhodným dílem byla i opera mladého skladatele Andrewa Yin Svobody Martin Středa v podání Opery Povera. Za dosavadní vrchol lze označit inscenaci Ullmannovy opery Pád Antikrista v nastudování olomouckého Moravského divadla.

Lze ocenit, že divadla z českého repertoáru volila méně uváděná díla. Svědčí o tom jak včerejší inscenace Fibichova Pádu Arkuna, kterou na festivalový program zařadilo Národní divadlo, tak i operní prvotina Bohuslava Martinů Voják a tanečnice, kterou dnes večer uvede na scéně ND plzeňské Divadlo J. K. Tyla.

Víkend bude patřit dalšímu slovenskému hostu – Štátne divadlo Košice přiveze Poulencovy Dialogy karmelitek, jež se v minulosti na festivalu již objevily v nastudování opavského souboru, a ostravské Národní divadlo moravskoslezské uvede Janáčkovu operu Výlety páně Broučkovy.

Festival pak bude pokračovat až další víkend a do 21. února představí v Praze ještě minimálně šest operních inscenací.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám