Hlavní obsah

Film Americký sniper stupňuje islamofobii, píšou občanští aktivisté

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nepříjemné dopisy obdrželi režisér Clint Eastwood a herec Bradley Cooper. Jejich film Americký sniper prý zvýšil počet výhrůžek muslimům v Americe. Tvrdí to Americko-arabský antidiskriminační výbor.

Foto: Warner Bros.

Bradley Cooper jako Americký sniper

Článek

Film Americký sniper má momentálně velký úspěch. Příběh napsaný podle skutečného vojáka Chrise Kylea, který sloužil v Iráku, si vysloužil nominaci na Oscara za nejlepší film a Bradley Cooper má nominaci na nejlepšího herce. Navíc jsou ve hře Oscary za střih, adaptovaný scénář a další vedlejší kategorie.

Film vydělal už za první víkend asi 90 miliónů dolarů, nicméně od začátku se ozývaly i negativní hlasy o glorifikování násilí a možném rasistickém podtextu. Skutečný Kyle údajně zastřelil 160 nepřátel a stal se nejlepším sniperem v amerických dějinách.

Foto: Warner Bros.

Bradley Cooper a Sienna Millerová

Podle aktivistů je v současnosti většina násilných výhrůžek muslimům a občanům arabského původu způsobena tím, jak jsou zobrazeni v tomto filmu. Antidiskriminační výbor prý zaznamenal stovky násilnických vzkazů od diváků. Proto žádají Eastwooda a Coopera, aby se veřejně vyslovili a pomohli omezit atmosféru nenávisti.

„To, že jste na očích veřejnosti, máte vliv a spojení s filmem, by znamenalo ohromnou sílu, která by přitáhla pozornost k nebezpečí, které hrozí těmto komunitám, a zmírnila ho,“ řekl jejich předseda Samer Khalaf.

Mluvčí studia Warner Bros. Jack Horner uvedl, že odsuzují jakoukoliv násilnou antimuslimskou rétoriku včetně té, která je připisována divákům filmu. Eastwoodův ani Cooperův mluvčí nevydali žádný komentář.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám