Hlavní obsah

Zfušovali opravu masky Tutanchamona, upadly mu vousy

Novinky, kre
Káhira

Ze známé pohřební masky faraóna Tutanchamona odpadly modro-zlaté vousy. Konzervátoři z Egyptského muzea v Káhiře je ihned přilepili průhledným lepidlem. Údajně však použili k opravě starověkého artefaktu nevhodnou epoxidovou pryskyřici.

Masku faraóna Tutanchamona opravili lepidlem

 
Článek

Konzervátoři muzea podali různá vysvětlení, proč se vousy od masky oddělily. Není jasné, zda byla maska poničena při čištění, nebo byly vousy uvolněné a odstraněny záměrně. Konzervátoři potvrdili, že dostali příkaz opravit masku co nejdříve.

Tři tisíce let starý artefakt patří spolu s dalšími nalezenými předměty z hrobky mladého faraóna mezi nejvýznamnější káhirské památky. Maska měla být proto umístěna do konzervační laboratoře a restaurována. Místo toho byla ale rychle opravena a ihned navrácena na své místo v muzeu.

Jasně žlutá hmota

Jeden z restaurátorů muzea potvrdil, že na opravu bylo použito rychleschnoucí lepidlo. „Epoxidová pryskyřice vykazuje vysokou pojivou schopnost a používá se na kov nebo na dřevo, ale nemyslím si, že byla vhodná pro tak vzácný předmět, jakým je Tutanchamonova zlatá maska.“ Na ní je údajně v současné době znatelná mezera mezi bradou a vousy vyplněná „jasně žlutou hmotou“.

Foto: Profimedia.cz

Tutanchamonova maska

Další pracovník muzea uvedl, že kolega při opravě chtěl viditelné zbytky zaschlého lepidla odstranit špachtlí a masku přitom poškrábal. Že bylo na opravu použito lepidlo, potvrdil i ředitel muzea Mahmoud Al Hawagi. Dodal, že ministerstvo starožitnictví incident prošetřuje.

Restaurátoři potvrdili, že příkazy pro rychlou opravu přišly od vedení. Ale hovořili pod podmínkou anonymity kvůli obavám z odvetných opatření.

Turismus je pro Egypt klíčový

Egyptský turistický průmysl tvoří páteř místní ekonomiky a muzeum patří v Káhiře k nejnavštěvovanějším místům. V důsledku neklidné politické situace po revoluci v roce 2011 však počet zahraničních turistů v zemi výrazně poklesl. Modernizace muzeí a otevírání nových archeologických nalezišť je podle agentury Reuters součástí strategie egyptské vlády na oživení turismu.

Muzeum tvoří 107 sálů a bylo otevřeno v roce 1902. Je v něm umístěno 160 tisíc artefaktů. Tutanchamova pohřební maska byla objevena v roce 1922 ve faraónově téměř neporušeném hrobě, čímž se vyvolal celosvětový zájem o archeologii starověkého Egypta.

Faraón Tutanchamon vládl pravděpodobně ve 14. století před naším letopočtem a zemřel ve věku kolem 18 let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám