Hlavní obsah

RECENZE: Promlouvá k vám Zodiac, vrah zvěrokruhu

Právo, Jan Šída

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kniha zpracovává čtenářsky atraktivní téma, mysteriózní příběh skutečného sériového vraha, který zabíjel v šedesátých letech minulého století a nebyl nikdy vypátrán. Patří k nejtajemnějším pachatelům ve Spojených státech. Podle signatury, kterou se podepisoval (připomínala zvěrokruh), je známý pod jménem Zodiac – vrah zvěrokruhu.

Foto: Nakladatelství Grada

Obal knihy o Zodiacovi

Článek

Právě spekulace, nové i zdánlivě nové skutečnosti neuzavřených případů, oživují zájem lidí o temné události. Proto se recykluje story o Jacku Rozparovači, v Čechách se zase čas od času připomíná nikdy nevyjasněná vražda Otýlie Vranské, kterou kdosi v roce 1933 poslal rozřezanou dvěma vlaky v kufrech do Bratislavy a Košic. Knize Zodiac – nejnebezpečnější ze všech zvířat dodává na zajímavosti fakt, že ji napsal (společně se Susan Mustafovou) pokrevní příbuzný údajného zabijáka, Gary L. Stewart.

V dospělosti se dozvěděl, že je adoptovaný, setkal se se svou biologickou matkou a následně hledal i skutečného otce.

Narazil při tom na jméno Earl van Best junior. Čím více postupoval do jeho minulosti, tím více nabýval přesvědčení, že jeho otec byl Zodiac.

Foto: Warner Bros

Podle Zodiacova příběhu byl natočen stejnojmenný film. Mark Ruffalo hraje kalifornského detektiva Davida Toschiho, který pátral po Zodiacovi.

Literárně je kniha dobře vystavěná, zasazuje hrdinu příběhu do skutečných historických reálií. Poukazuje na fakt, že jeho názory formoval i autor Satanské bible LaVey a přátelil se s jedním členem Mansonova klanu. Autor také detailně popisuje svá pátrání a předkládá čtenáři důkazy, které objevil.

Faktická stránka není už tak pevná. Stewart se příliš upnul na moment, že otec byl skutečný Zodiac, a jiná fakta ignoruje. Van Best totiž nebyl jediný podezřelý. Minimálně na stejné úrovni byli Richard Gaikowski a Arthur Leigh Allen (nosil hodinky značky Zodiac). Policie dokonce pracovala s teorií dvou vrahů, van Best se s Allenem totiž znal.

Problém je, že se nikdy nezjistilo, kolik lidí má Zodiac na svědomí. Detektivové operovali s pěti oběťmi, sám Zodiac se v dopisech psaných médiím přiznával ke třiceti sedmi. Šifrované dopisy, které noviny dostávaly, měly obsahovat jméno pachatele. Podařilo se vyluštit jednu šifru.

Všichni tři podezřelí kandidáti jsou již mrtví, proto se nedá s určitostí použít ani důkaz DNA. Možná někdo z nich byl skutečně Zodiac, možná ne. Argumentů pro i proti je mnoho. Tudíž knihu musíme brát jen jako napínavou detektivku se zajímavým koncem. Definitivní rozřešení je však hodně daleko.

V březnu 2007 přišel totiž do redakce jedněch kalifornských novin dopis. Začínal známými slovy – This is Zodiac speaking, promlouvá k vám Zodiac…

Gary L. Stewart, Susan Mustafová: Zodiac – nejnebezpečnější ze všech zvířat
Nakladatelství Grada, 380 stran, 349 Kč

Celkové hodnocení: 70 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám