Hlavní obsah

Bros’n’Beasts: Plodné spojení dvou kultur

Právo, Jaroslav Špulák

Na konci minulého desetiletí se na české klubové scéně pohybovaly dvě talentované kapely. Another Way z Tábora a TBA z Prahy. Odehrály mimo jiné několik společných koncertů, aniž by muzikanti tušili, že se začal rodit nový hudební projekt. V roce 2009 byl na světě: Bros’n’Beasts.

Foto: archív kapely

Bros’n’Beasts - zleva Vojta, Ondřej, Scott a Martin

Článek

Sešli se v něm kytarista Martin, baskytarista Ondra a bubeník Vojta z Another Way a zpěvák Scott z TBA. První hudební vlaštovkou byla skladba Eye to Eye.

„V Another Way došlo k jakémusi vyhoření. Hráli jsme spolu osm let, ale nějak nás už ten směr nenaplňoval. Tenkrát jsme jeli také turné s TBA. Hodně jsme si sedli se Scottem a nad pivem vznikl nápad na nový projekt,“ říká Martin.

Na první pohled to byl trochu marný krok. Another Way, TBA i Bros’n’Beasts byly či jsou rockové kapely, u kterých hraje prim kytarový part a texty jsou v angličtině. Jeden by namítl, že je to trochu marná snaha. Opak je prý ale pravdou.

„Když porovnáte živé koncerty Another Way a Bros’n’Beasts, najdete mezi nimi diametrální rozdíl,“ namítá Vojta. „Bros’n’Beasts jsou tvrdší, sevřenější a kytarovější. Na naší první desce před pěti lety jsme ještě trochu experimentovali, jako jsme to dělali v závěru kariéry Another Way. Loňské album Living In The Now je ale mnohem kytarovější. Navázali jsme na naše rockové kořeny a dá se říct, že jsme se dostali k jádru svých představ.“

V čele kapely stojí Američan Scott. Je charismatický, má velmi dobrý a příjemný projev a je autorem textů. Že není důvod řešit, zda jeho angličtina není moc česká, netřeba předesílat. Jeho přítomnost v kapele si z jiného důvodu pochvaluje kytarista Martin. Tvrdí, že se se Scottem hodně kytarově doplňují, a to hlavně proto, že oba mají jiné kořeny a jsou ovlivněni jinou kulturou a prostředím.

„Scott si vzal za manželku Češku, která studovala v Utahu. Poznali se tam a ona si ho pak odvezla do Čech. Je tu už asi osm let. V kapele nyní přemýšlíme o tom, že bychom se měli více zaměřit na koncerty v zahraničí,“ říká Vojta.

Důvod je jasný – anglický zpěv. V České republice na koncertech pro popularitu kapely nikdy moc dobře nefungoval. Však také mezi těmi nejoblíbenějšími českými nalezneme anglicky zpívající jenom dvě, Support Lesbiens a Monkey Business.

„Pro rádia zníme jako zahraniční kapely. Producenti radši sáhnou po zavedených jménech, než by uvedli neznámou českou skupinu. To platí hlavně pro větší rádia, menší to tak neřeší a sem tam nás hrají. Cítíme to jako handicap, který se v zahraničí tak neřeší jako u nás. Proto se chceme zaměřit i na zahraničí. V posledních třech letech jsme hráli ve Vídni, v Budapešti a na Slovensku, a ohlasy byly skvělé,“ tvrdí Vojta.

Jejich loňské album Living In The Now produkoval Američan Geoff Tyson. Patří mimochodem mezi tři studenty, kteří zdárně absolvovali kytarovou školu Joe Satrianiho. Má svou skupinu, skládá hudbu pro filmy, televize a produkuje. Spolupracoval třeba i se členy kapely Guns N’Roses nebo odjel turné s Duran Duran. Bros’n’Beasts jsou první českou skupinou, jejíž album produkoval takříkajíc od A do Z.

Pomáhá jim nyní i dostat se do zahraničí. Na jaro chystají k nové desce sérii klubových koncertů v Čechách a videoklip k singlu z desky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám