Hlavní obsah

Potřebovali ho Jackson i Madonna. Odešel mistr gospelu Andrae Crouch

Novinky, Stanislav Dvořák

Když Michael Jackson nebo Madonna potřebovali do svých klipů kvalitní sbory, kdysi volali Andraemu Crouchovi. Dvaasedmdesátiletý zpěvák, skladatel a aranžér, držitel sedmi cen Grammy, zemřel 8. ledna v nemocnici v Northridgi v Kalifornii.

Andrae Crouch: Soon And Very Soon

 
Článek

Andrae Crouch byl už delší dobu vážně nemocný a musel kvůli tomu zrušit turné. Když 3. ledna dostal infarkt, bylo jasné, že konec je blízko.

Crouch se stal jedním z průkopníků, kteří se v šedesátých letech minulého století nastartovali vlnu spojování americké náboženské hudby, obecně označované jako gospel, a popu. Zpočátku to nebylo jednoduché a mnozí to dokonce označovali za rouhání, ale proces se už nedal zastavit - gospel přejímal prvky funku a rocku, později dokonce fúzoval s hip-hopem.

Foto: Profimedia.cz

Andrae Crouch (dole) a skupina The Disciples

Andrae Crouch od dětství miloval „kostelní“ hudbu a brzy zformoval vlastní skupinu Church of God in Christ Singers, kde účinkoval i později slavný Billy Preston. Už jako teenager složil třeba píseň The Blood Will Never Lose Its Power.

Později založil formaci Andrae Crouch and the Disciples a vydal mnoho alb. Známé byly například skladby Soon and Very Soon, Bless His Holy Name nebo Jesus Is the Answer.

Michael Jackson: Man In The Mirror

Jeho píseň I’ve Got Confidence inspirovala k vlastní verzi i Elvise Presleyho v roce 1972. Podílel se také na filmu Lví král a spolupracoval třeba se Steviem Wonderem, Eltonem Johnem, Quincy Jonesem, Michaelem Jacksonem (Man in the Mirror) a Madonnou (Like a Prayer). V roce 1998 byl uveden do Gospelové síně slávy a později získal hvězdu na Hollywoodském chodníku slávy.

Reklama

Výběr článků

Načítám