Hlavní obsah

Do kina na Fotografa, Padesát odstínů šedi i Birdmana

Právo, Věra Míšková

Filmový rok 2015 je plný očekávání - diváky čeká několik pokračování již prověřených hitů jako Avengers: Age of Ultron, Jurský svět, Rychle a zběsile 7, Méďa 2 a před Vánoci Star Wars: Síla se probouzí. Ale to je daleko. Do té doby tu bude (kromě dvojek až sedmiček) také řada úplných novinek, o nichž se často mluví už od začátku jejich natáčení. Přinášíme tedy několik tipů na nejbližší týdny a měsíce.

Foto: Bioscop

Z filmu Fotograf

Článek

Ve čtvrtek měl premiéru Fotograf režisérky Ireny Pavláskové s Karlem Rodenem v hlavní roli Jana Saudka, fotografa a muže, jehož vášnivý život plní hlavně ženy. Hrají je například Marie Málková, Vilma Cibulková, Marika Procházková či Jenovéfa Boková.

Britská komedie plná omylů, humoru a potíží se sexem a vypjatými city se jmenuje S láskou, Rosie (15. ledna), slibuje, že je z rodu Bridget Jonesové, a titulní roli dostala dcera muzikanta Phila Collinse Lily. Jejího kamaráda hraje Sam Claflin z Hunger Games.

Chris Hemsworth, představitel Jamese Hunta v Rivalech, hraje počítačového mága Hathawaye v akčním filmu Hacker (15. ledna) režiséra Michaela Manna (Nelítostný souboj, Collateral). V tomto napínavém thrilleru nejde o nic menšího než o záchranu světa, který chce ochromit ambiciózní syčák, jenž už vyřadil z provozu jadernou elektrárnu.

Brilantní režisér Alejandro González Iňárritu nabízí od 22. ledna novinku Birdman, černou komedii o herci, který se proslavil filmovou postavou ptačího superhrdiny a teď se snaží vstoupit na prkna Broadwaye.

Foto: CinemArt

Birdman

Hrdina thrilleru E. A. Poe: Podivný experiment (22. ledna) je mladý, čerstvě vystudovaný lékař, který přichází na konci 19. století do ústavu pro choromyslné, ležícího v mlze v odlehlém koutě hor. Víc netřeba napovídat, v hlavních rolích uvidí milovníci temných thrillerů Kate Beckinsaleovou, Bena Kingsleyho a Michaela Caina.

A milovníci Babovřesek se už 22. ledna dočkají třetí a poslední části, v níž Zdeněk Troška se svým týmem pokračuje tam, kde minule skončil, a místní drbny pošle až k moři.

Angelina Jolie opět za kamerou

Po režijním debutu V zemi medu a krve si Angelina Jolie vybrala pro další film Nezlomný (5. února) neuvěřitelný, byť skutečný životní příběh Louise Zamperiniho. Jako atlet doběhl až do amerického olympijského týmu na hry v Berlíně v roce 1936, jako člen posádky amerického bombardéru v jižním Pacifiku byl jedním ze tří, kteří přežili jeho havárii, a pak se ocitl v japonském zajateckém táboře, který připomínal peklo na zemi. Scénář filmu napsali mistři Joel a Ethan Coenovi, hlavní roli dostal Jack O’Connell, takže věřme, že je nač se těšit.

Ve stejný den startuje výpravný dobrodružný sci-fi Jupiter vychází sourozenců Lany a Andyho Wachowských. Jeho hrdince Jupiter (Mila Kunis) předpověděla při narození hvězdná znamení velké činy. Nyní již dospělá Jupiter sní o hvězdách, ale probouzí se do reality uklízečky toalet a nekonečného sledu neúspěchů. Až když na Zemi dorazí geneticky upravený bývalý armádní lovec Caine (Channing Tatum), začne si uvědomovat naplnění svého osudu - její genetická výbava ji předurčuje stát se královnou vesmíru.

Erotika i animace

K nejočekávanějším titulům letošního roku patří filmová adaptace literárního bestselleru Padesát odstínů šedi, které se dočkáme 12. února. Její hrdinka Anastázie je plachá a křehká studentka, Christian je záhadný a závratně bohatý byznysmen. Jejich setkáním se začne odvíjet milostný příběh, který prý otevírá tabuizované kouty erotiky.

Doporučuji tedy rodičům vyrazit na tento film do multiplexu a do některého z vedlejších sálů posadit děti - v některém najdou Zvonilku a tvora Netvora, v jiném rovněž animovaný snímek SpongeBob ve filmu: Houba na suchu.

Předlohou filmu Kingsman: Tajná služba (19. února) je populární komiks, jehož filmového zpracování se ujal Matthew Vaughn (Kick Ass, X-men: První třída). Vypráví příběh zdvořilého, konzervativního britského superšpióna v podání Colina Firtha, který do vysoce konkurenčního vzdělávacího programu rekrutuje zatím nevycvičeného, ale nadějného kluka z ulice. V tu chvíli začne svět ohrožovat zvrácený americký podnikatel.

Natalie Portmanová hraje v akčním westernu Pistolnice Jane (19. února) mladou a krásnou Jane, manželku největšího zloducha ve městě. Když se jednoho dne její manžel Bill (Noah Emmerich) obrátí proti vlastnímu gangu a vrátí se těžce postřelen, Jane ví, že je čas oprášit vlastní zbraň.

V tomto únorovém týdnu mají premiéru ještě Kobry a užovky, drama scenáristy Jaroslava Žváčka a režiséra Jana Prušinovského, který do hlavních rolí dvou bratrů obsadil jako první sourozence Matěje a Kryštofa Hádkovy.

Foto: Falcon

Bratři Matěj a Kryštof Hádkovi poprvé v jednom filmu.

A do kin přijde i Danielův svět, dokument Veroniky Liškové o mladém studentovi, spisovateli a pedofilovi, který nikdy žádnému dítěti neublížil. Film je vybrán na Mezinárodní filmový festival v Berlíně, kde se představí v sekci Panorama.

Simona Krainová s Partičkou na plátně

Mezi prvními březnový premiérami je Americký Sniper (neboli Bradley Cooper v roli odstřelovače amerického námořnictva). Chris je vyslán do Iráku s úkolem chránit své bratry ve zbrani. Zachrání velký počet životů, a když se rozšíří pověsti o jeho odvážných kouscích, vyslouží si přezdívku Legenda. Zároveň se však stává hlavním terčem povstalců.

V českém filmu Vybíjená, který natočil Petr Nikoleav podle předlohy Michala Viewegha, uvidíme trojici z Partičky - Ondřeje Sokola, Michala Suchánka a Richarda Genzera - a také modelku Simonu Krainovou, která se po letech od Kamaráda do deště setká na plátně s Lukášem Vaculíkem. Banální situace abiturientského srazu gymnázia je příležitostí k sentimentálním vzpomínkám, ale především k bilanci nenaplněných tužeb i uskutečněných snů a prožitého života.

Režisér Ron Howard (Apollo 13, Čistá duše, Rivalové) natočil drama V srdci moře (19. března), které vychází z pravdivých událostí: v roce 1820 se jedna velrybářská loď dostala do nesnází a posádka se stala obětí útoku vorvaně. Sledujeme dramatický osud a utrpení rybářů, kteří po zničení lodi 90 dní přežívají na moři.

S jarem vstoupí 26. března do kin broadwayská klasika, komedie Annie. Na Oscara nominovaná Quvenzhané Wallisová z Divokých stvoření jižních krajin představuje mladou a šťastnou dívku, vyrůstající v pěstounské péči, která si ale zároveň dovede sama poradit i v drsných ulicích současného New Yorku. Annie ztrpčuje život její zlá pěstounka (Cameron Diazová), ale když se jí rozhodne ujmout odhodlaný podnikatel a kandidát na starostu (Jamie Foxx), změní se jí celý život.

Foto: Falcon

Quvenzhané Wallisová ve filmu Annie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám