Hlavní obsah

Doušova hudební pocta parašutistům

Právo, (VLA)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Není v českých moderních dějinách většího hrdinského příběhu než průběh operace Anthropoid, jak byl londýnskou vládou nazván výsadek našich parašutistů za 2. světové války, zabití Reinhardta Heydricha a následná smrt sedmi z nich v pražském kostele Cyrila a Metoděje.

Foto: FOK

České trio hrálo v sestavě zleva Milan Langer (klavír), Dana Vlachová (housle) a Miroslav Petráš (violoncello). Na výzvu souboru skladbu Operace Anthropoid Eduard Douša napsal.

Článek

Tento čin byl reflektován mnohokrát v literatuře i ve filmu, zatím však ne v divadle či hudbě. To již ale po úterním koncertu v pražském kostele sv. Šimona a Judy neplatí.

Sál kostela na koncertě Českého tria (Dana Vlachová, Miroslav Petráš, Milan Langer) zažil světovou premiéru skladby Eduarda Douši Operace Anthropoid, kterou napsal jako programní fresku o hrdinském činu na objednávku souboru. Jednovětá skladba psaná srozumitelným hudebním jazykem byla i prvním větším dílem, které letos k 70. výročí konce války vzniklo.

Autor v ní využívá stylizace Morseovy abecedy, motivy parašutistů i české krajiny, nacistický marš při střetu s Heydrichem a na závěr i citát pravoslavného zpěvu. I při jednoznačném úspěchu skladby v provedení tria by však stálo za pokus ji instrumentovat pro větší soubor, třeba menší komorní orchestr.

Reklama

Výběr článků

Načítám