Hlavní obsah

RECENZE: Josef Bolf zhmotňuje své běsy na plátně

Právo, Jan Šída

Galerie Hunt Kastner v Praze připravila výstavu malíře Josefa Bolfa, jenž vyjadřuje svá vnitřní traumata pomocí moderní vizuality. Jeho oleje, kresby i koláže jsou plné zasutých témat, skrytých významů a temných barev.

Foto: Právo - Jan Šída

Malíř Josef Bolf zpracovává negativní dětské zážitky na zašedlém betonovém sídlišti doby normalizace.

Článek

Bolf používá výtvarno jako určitou formu privátní arteterapie. Zpracovává negativní dětské zážitky na zašedlém betonovém sídlišti doby normalizace. Akcentuje jeho syrovou a zároveň děsivou poetiku. Hlavním hrdinou většiny děl je malý školák s aktovkou na zádech, který prochází mezi betonovými monstry a nese si v sobě primární strach z neviditelného nebezpečí, které může číhat za každým rohem.

Celková atmosféra vystavených děl evokuje Foglarova Stínadla, ovšem v modernějším designu. Místo nebezpečných Vontů se však v Bolfových pracích zlo zjevuje abstraktně a neuchopitelně. Je pouze tušené a svíravě trýznivé.

Výše uvedeného dojmu dosahuje malíř především využitím studených a tmavých barev. Klade je na plátno s rozmáchlou manýrou impresionistů i vynalézavostí fauvistů. Celkovou kompozici toho kterého díla navíc potáhl jakousi těžce definovatelnou krustou, takže industriální objekty, zaprášené cesty i oprýskaná auta jsou zahaleny do smogového oparu a pozorovatel má dojem permanentního sychravého bezčasí.

A lidé? Jejich úloha je spíše druhotná, zjevují se v odcizeném prostoru pouze jako tušené stíny. Normalizační město je totiž pohltilo a zaživa pohřbilo do šedé betonové masy.

Josef Bolf nazval výstavu Těžká planeta. Název symbolizuje jeho vzpomínky, kterých se nemůže zbavit. Stále se k nim vrací, existenciální mikrosvět se stává osobní planetou, ze které není úniku. Každý z nás se čas od času stane zajatcem vlastní planety. Planety, která nás mučí tíhou všech našich latentních traumat a permanentně nás tlačí dolů.

Josef Bolf: Těžká planeta
Hunt Kastner, Praha, do 14. února

Celkové hodnocení: 75 %

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám