Hlavní obsah

Hledá se písnička, která zaujme. Česká republika se znovu zúčastní soutěže Eurovision Song Contest

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká republika se letos vrací do televizní písničkové soutěže Eurovision Song Contest. Její šedesáté semifinále a finále se uskuteční 19. až 23. května ve Vídni. To proto, že v ní loni zvítězila Rakušanka Conchita Wurst, zpěvačka s vousem.

Foto: ČTK

Posledním českým zástupcem na Eurosongu byla skupina Gipsy.cz.

Článek

Návrat našeho účastníka do soutěže je překvapivý. Po neúspěchu skupiny Kabát v Helsinkách v roce 2007, kde měla Česká republika zástupce v národních barvách historicky poprvé, osmnáctém místě zpěvačky Terezy Kerndlové o rok později v Bělehradu a poslední příčce kapely Gipsy.cz v Moskvě v roce 2009 to vypadalo, že se další naši zpěváci soutěže již nezúčastní, neboť jejich konkurenceschopnost na popové scéně v Evropě je nevelká.

„Česká televize v posledních třech letech posiluje svoji pozici mezi evropskými veřejnoprávními stanicemi a připojení se k tomuto výjimečnému ročníku Eurovize vnímá jako další krok tímto směrem. Nadcházející ročník soutěže se bude navíc konat v blízké Vídni a jde zároveň o ročník jubilejní. Zapojení České televize je tentokrát příhodné i vzhledem k tomu, že soutěž v posledních letech aktualizovala svoji dramaturgii,“ prozradila včera Právu Alžběta Plívová, mluvčí České televize, která je za naši zemi i tentokrát garantem účasti.

Autory oslovil Ondřej Soukup

Momentálně probíhá výběr písničky i interpreta. Plívová prozradila způsob, jakým se to děje. „Česká televize nebude pořádat národní kolo soutěže, což umožňují její pravidla. Do finálního výběru interpreta bude zapojena odborná porota, přičemž o prvotní oslovení autorů a interpretů požádala Česká televize hudebního skladatele a producenta Ondřeje Soukupa.“

Jméno písničky i zpěváka, který s ní bude ve Vídni Českou republiku reprezentovat, zveřejní Česká televize nejpozději začátkem března.

Eurovision Song Contest se poprvé uskutečnil v roce 1956 ve švýcarském Luganu. Zvítězila v něm domácí zpěvačka Lyss Asia s písničkou Refrain. Účast v soutěži stála v následujících letech za počátkem úspěšné kariéry řady umělců.

Nejvýraznější z nich byla švédská skupina ABBA, vítěz z roku 1974. Soutěže se zúčastnili i Celine Dion, Julio Iglesias, Cliff Richard, Lordi, Loreen či dívčí ruské duo Tatu.

Reklama

Výběr článků

Načítám