Hlavní obsah

Milostný příběh je důležitější než sex, říká o Padesáti odstínech šedi Jamie Dornan

Právo, Jaroslav Špulák

Herec Jamie Dornan si nemyslí, že by román Padesát odstínů byl jen o sexu. Filmový představitel Christiana Greye, hlavní mužské postavy, v rozhovoru pro britskou mutaci časopisu Elle řekl, že lidé věnují až příliš mnoho pozornosti erotickým scénám s odvážnými praktikami.

Foto: ČTK

Herec Jamie Dornan hraje ve filmu Padesát odstínů šedi hlavní mužskou postavu.

Článek

„Milostný příběh je pro film důležitější než všechny sexuální praktiky. Chci říct, že ve filmu vyprávíme milostný příběh. Nemůže být jen o sexu, to by pak nebyl film. Děje se v něm mnoho jiného,“ uvedl.

Příběh knižního bestselleru Padesát odstínů šedi se soustředí na vztah studentky Anastasie Steelové a multimilionáře Christiana Greye.

Autorka E. L. Jamesová psala příběh jako anonymní fanynka upírské ságy Twilight a postupně ho zveřejňovala na fanouškovských stránkách pod názvem Master of Universe.

Hlavní postavy se původně jmenovaly stejně jako ty z Twilightu – Edward Cullen a Bella Swanová. Jamesová své dílo později přepracovala, rozšířila, přejmenovala a rozdělila na tři části.

Román obsahuje explicitní erotické scény s neobvyklými praktikami, s nimiž Anastasia souhlasí, aby mohla být Christianovou partnerkou.

Režisérkou filmu je Sam Taylor Johnsonová, přičemž americká média před dvěma lety psala o tom, že kandidátkou na tento post byla i Angelina Jolie. Ta ale později řekla, že by takovou práci nepřijala.

Premiéra filmu byla naplánovaná na srpen loňského roku. Přesun ale nastal poté, kdy se tvůrcům zdržel výběr herců. Hned na začátku totiž museli změnit obsazení hlavní mužské role.

Charlieho Hunnama, jenž byl původně do role Christiana Greye vybrán, nahradil v listopadu 2013 Jamie Dornan.

Johnsonová před začátkem natáčení řekla, že je nadšenou čtenářkou příběhů, které E. L. Jamesová vydala. Přiznala také, že vůbec poprvé v životě začala před zahájením natáčení cvičit. „Chci vypadat dobře nahá,“ vysvětlila.

Dornan pověděl, že v minulosti pracoval jako model a byl zvyklý před publikem vystupovat i spoře oblečený. „Vyrůstal jsem ve velice liberálním prostředí. Netvrdím, že se u nás děly nějaké zásadně divoké či podezřelé věci, ale scény, které jsou v knize, mě nešokují. Ani přesto, že jsou pro celý příběh klíčové,“ vysvětlil.

Česká premiéra filmu se odbude 12. února 2015.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám