Hlavní obsah

Dokument o princezně Dianě stažen z vysílání po útoku právníků

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BBC podle serveru Radiotimes stáhla z programu dokumentární film o smrti princezny Diany a následných událostech. Údajně se tak stalo po zásahu právníků královské rodiny.

Foto: Profimedia.cz

Charles a Diana v 90. letech na Havaji

Článek

Reinventing The Royals je dokument Steva Hewletta, který byl také editorem pořadu Panorama v devadesátých letech, kdy tam proběhl kontroverzní rozhovor s Dianou. Ten vyvolal velkou roztržku mezi královskou rodinou a BBC.

Reinventing the Royals má být rovněž pořadem, který se pohybuje na hraně, a vznikl bez jakékoli spolupráce s královskou rodinou. Dvoudílný dokument byl ale předem schválen vedením BBC a dostal prestižní vysílací čas 4. ledna v devět hodin večer. Přesto se nakonec v tomto termínu vysílat nebude. Za rozhodnutím podle serveru stojí ředitel zpravodajství BBC James Harding.

Plešatý princ a „Černá zmije“

Steve Hewlett napsal článek, který měl nalákat diváky a odhaluje některé detaily pořadu. Poprvé v něm mluví bývalá tisková tajemnice prince Charlese Sandy Henneyová, která vypráví, jak hroznou mediální image měl Charles, když nastoupila do práce v roce 1993.

„Padala na něj skutečně jedovatá kritika – špatný otec, nemilující manžel. Myslím, že byl hodně zraněný... když máte vedle sebe plešatícího muže ve středním věku a krásnou princeznu, není těžké uhodnout, kdo si získá přízeň médií.”

Charles si pak najal Marka Bollanda, což nebyl žádný seriózní tajemník, ale typický manipulátor, takzvaný spin doctor. Malí princové William a Harry mu prý říkávali Černá zmije podle negativní postavy ze slavného britského seriálu.

Foto: Reuters

Britský princ William s manželkou Catherine během návštěvy Nového Zélandu.

Bolland se snažil vylepšovat Charlesovu a image a nenásilně veřejnosti vnutit i milenku Camillu Parker Bowlesovou, kterou lidé neměli rádi. Zaměstnanci královského paláce tomu říkali Operace paní PB. Princ William byl prý zděšený, když se těsně před jeho šestnáctinami v bulváru objevily informace o prvním setkání s Camillou - jen pár měsíců po smrti jeho matky.

Využil syna

„On (William) byl pochopitelně hrozně rozzlobený, protože to bylo soukromé. Kromě toho, že byl naštvaný a vystresovaný, chtěl vědět, jak se to dostalo ven,” uvedla Henneyová.

Podle Hewletta první informace o setkání unikla od jednoho Camillina zaměstnance, ale většinu detailů rozšířil Mark Bolland, což on sám odmítá. Podle Henneyové se to Williama velice dotklo a cítil se, jako by ho otec využil.

Novinář a důvěrník obou princů Tom Bradby řekl, že mladíci od té doby nesnášejí média. William a Harry si prý mysleli, že bulvár uštval jejich matku k smrti.

BBC uvedla, že dokument chce odvysílat příští rok v náhradním termínu.

Reklama

Výběr článků

Načítám