Hlavní obsah

Swingové gala s Janem Smigmatorem vyprodalo Divadlo Hybernia

Právo, Vladimír Říha

Nedělní koncert v Divadle Hybernia připravil mladý zpěvák Jan Smigmator jako svůj galakoncert roku 2014 a opakuje ho ještě v pondělí v brněnském Sono Centru. Koncert byl velkou oslavou swingu, který Smigmator miluje a propaguje. O velký úspěch večera se přičinili i hosté - zpěvačka Dasha a hlavně americký trumpetista Jumaane Smith z big bandu Michaela Bublého.

Foto: Mirek Šmikmátor jr.

Jan Smigmator zpíval na Swing Gala v pražské Hybernii

Článek

Večer měl veškeré znaky velké předvánoční swingové pospolitosti a hlavní sál Hybernie byl změněn na společný prostor i s pódiem, kde byly další stolky s návštěvníky. Od svého nástupu si Smigmator celý večer bez přestávky sám moderoval, zpíval, zval hosty i konverzoval s publikem.

Díky doprovázejícímu Big Bandu Felixe Slováčka, který si zahrál i několik sól během večera, měl zpěvák, velký obdivovatel swingu, skvělý základ. Postavil na něm vlastní výkon, jenž byl ozdobou večera. Smigmator udělal během let velký pokrok a přízvisko „český Bublé“ není vůbec přehnané.

Zpíval americké standardy v angličtině i česky a přiznejme, že je doma v obou polohách. Od svého dalšího vzoru Tony Bennetta převzal výbornou výslovnost a srozumitelnost textů, jistotu na pódiu a tak nebylo divu, že publikum naladěné na stejnou strunu od počátku táhlo s ním.

Foto: Mirek Šmikmátor jr.

Americký trumpetista Jumaane Smith nadchl publikum hrou i zpěvem

Od minulého podobného koncertu v Městské knihovně s Bohemia Big Bandem lze konstatovat Smigmatorův velký skok kupředu v hlasovém projevu i v profesionálním vystupování. Stejně jako loni s ním zazpívala několik písní i Dasha (mj. Lady is a Tramp), mezinárodním hostem byl první trumpetista Bublého Big Bandu Jumaane Smith, obrovský Afroameričan nejen výškou, ale i tóny své trubky.

Fakt, že umí i pěkně swingovat, dokázal Smigmator zpěvem super standardu Joe Williamse „All Right, OK, You Win“. Zajímavým ozvláštněním byla jedna skladba zahraná pouze v malé dixielandové sestavě i s klarinetem Felixe Slováčka. Koncert ještě před swingovou verzí White Christmas zakončil Smigmator několika „sinatrovkami“, kterými připomněl i velké výročí roku 2015 - 100 let od narození Franka Sinatry. K němu chystá na prosinec 2015 galakoncert Sinatrology.

Večer měl organizačně jedinou malou vadu - neexistenci mikrofonů bez šnůr, takže někdy bylo o strach, kdo o ně zakopne. Efektně však zapůsobilo, když Smigmator zazpíval začátek Fly Me To The Moon bez mikrofonu zcela sám.

Swingové gala bylo velkou poctou jazzovému období, které v posledních letech slaví velký comeback, a jehož byly české země vždy silnou základnou. Právě existence zpěváků, jako je Jan Smigmator, Vojta Dyk, a jejich kapel je dokladem, že tato tradice zůstane u nás zachována.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám