Hlavní obsah

RECENZE: Ewa Farna se rozhoduje, jakou cestou se vydá

Právo, Jaroslav Špulák

Občas se stane, že si hudební fanoušek neuvědomí skutečnost, že zpěvačce Ewě Farné už není třináct let. Že zkrátka již není holka, která poskakuje po pódiu a táže se své první lásky, zda ji měla vůbec ráda. Ta léta jsou minulostí, život plyne dál a velmi rychle.

Foto: Universal Music – Tomáš Nosil

Ewa Farna výrazně uspěla v Polsku.

Článek

Ewa Farna je dnes slečna, které je jednadvacet, dokázala uspět doma i v Polsku, kde je opravdovou mainstreamovou hvězdou, posbírala několik cen a především se vyvíjí. Jako člověk i jako hudebnice. Na jejím čtvrtém albu Leporelo je to patrné jak v souvislostech pozitivních, tak negativních. Zatímco na předešlém studiovém počinu Virtuální (2009) přidala ruku k autorskému dílu pouze tu a tam, na novince je jí plno. Společně se členy své kapely se podepsala pod několik písniček, napsala i některé texty a spoluvytvořila kolekci, která je v mnoha ohledech velmi osobní. Zpívá o své sestře, mamince, lásce a s nadhledem komentuje též vlastnosti svého manažera Leška Wronky. To vše je v pořádku, většina písniček, které na světě vzniknou, je osobní.

Farna napsala i pár českých textů, které neruší hudební rozmach skladeb a nejsou kýčovité nebo hloupé. Básnická díla to samozřejmě nejsou, ale její práce jako písňové texty obstojí, což ostatně platí i o dalších autorech slov na desce. A Farna to všechno velice dobře zazpívá.

Problémem kolekce je roztříštěnost. Je pochopitelné, že úspěšné zpěvačce, která se sama začala autorsky podílet na písničkách, počal být pop těsnou škatulkou, přes kterou nyní přerůstá. Nemá ale současně moc jasno, jakou cestou se dál vydat.

Zda se přiklonit k funku jako v písni Neznámá známá, dát průchod svému hlasovému rozsahu v baladách nebo aranžérsky náročnějších skladbách jako v Mámě nebo Tubi kontinius, přitvrdit jako v Kdo se mnou tančí a Nech mě žít, či si dělat legraci jako v písni Lešek.

Možností je spousta, ale po poslechu nového alba je jisté jedno – Farna se v mainstreamu cítí sešněrovaná a její chutě sahají za něj.

Mohli bychom možná obdivovat to, jak se osvobozuje, albu jako celku to neprospívá. Zatímco mu lze po pěvecké či hudební stránce sotva co vytknout, působí jako celek roztříštěně a nejistě. Nevytváří totiž aktuální pěvecký profil Ewy Farné.

Ewa Farna: Leporelo
Universal Music, 42:51

Celkové hodnocení: 65 %

Reklama

Výběr článků

Načítám