Hlavní obsah

Hollywoodští herci se zlobí. Po Interview další film o KLDR na odpis

Novinky, Stanislav Dvořák

Firma Sony Pictures definitivně stáhla komedii The Interview zesměšňující severokorejského diktátora Kim Čong-una kvůli teroristickým výhrůžkám. Hollywoodští herci a filmaři s tím ale nesouhlasí, vnímají to jako ohrožení svobody. Navíc to zastaví další filmové projekty.

Foto: Reuters

Herec Ben Stiller

Článek

Podle herce Bena Stillera jde o ohrožení svobody vyjádření a Steve Carrell mluvil o „smutném dni pro umělecké vyjádření“. Také oscarový scenárista Aaron Sorkin, který napsal slavné příběhy The Social Network, Moneyball nebo Soukromá válka pana Wilsona a Pár správných chlapů, je velmi rozhořčený.

„Dnes Spojený státy americké podlehly bezprecedentnímu útoku na naši nejstřeženější základní zásadu svobody slova,“ uvedl.

Navíc se ukázalo, že další filmový projekt nazvaný Pchjongjang, thriller o muži ze Západu pracujícím v KLDR, bude taky zrušen.

Foto: NBC

Steve Carrell v seriálu Kancl

Hackeři poslali nedávno studiu Sony Pictures vzkaz, který se dá označit za teroristický. „Svět bude plný strachu. Pamatujte na 11. září 2001. Doporučujeme vám se držet dále od těch míst. Jestli bydlíte poblíž, raději opusťte dům,” napsali mimo jiné.

Studio nejdříve tvrdilo, že hodlá film v USA normálně promítat, ale po vyplašených reakcích některých kin ve čtvrtek ohlásili definitivní stažení filmu.

FBI uvedla, že firmy, které se nějak podílejí na výrobě a distribuci filmu Interview, by mohly být cílem hackerských útoků, o reálně hrozícím teroristickém ozbrojeném útoku ale nikdo nehovoří.

Také prezident Barack Obama doporučil lidem, aby chodili do kin, i když hackerský útok byl vážný. V rozhovoru pro americkou televizi ABC uvedl: „Budeme bdít, když uvidíme něco, co vypadá vážně a věrohodně, upozorníme veřejnost.“

V USA už zřejmě Interview nikdo neuvidí, podobně se vyjádřila pobočka Sony ve Velké Británii. V Česku film neměl stanovenou premiéru ani před hackerskými útoky.

Reklama

Výběr článků

Načítám