Hlavní obsah

Úspěšná Klusákova premiéra v FOK

Právo, Vladimír Říha

Dvě události spojil středeční koncert orchestru Pražských symfoniků FOK řízených Tomášem Braunerem v téměř zaplněné Smetanově síni pražského Obecního domu.

Foto: Jovan Dezort

Obecní dům

Článek

Jako pocta Bohuslavu Martinů byl součástí Dnů Martinů v hlavním městě a návaznost české hudby na zmíněného skladatele dokumentoval i další program - vedle Martinů violoncellového koncertu č. 1 zazněla i světová premiéra skladby Jana Klusáka Hořkosti.

Cyklus sedmi písní napsal skladatel Klusák na texty básníka Josefa Václava Sládka a na výzvu interpreta barytonisty Romana Janála. Ten se také ujal premiérového uvedení a byl to šťastný čin autora i pěvce.

Polyfonně zpracované dílo téměř tonálního typu navazuje srozumitelností na předcházející Klusákova díla a Janál výtečně vystihl výrazově smutek a pocit osamění skladatele po smrti manželky.

Až na poslední sedmou vesměs kratší písně s výraznou účastí dechových nástrojů získaly při premiéře obdiv publika pro přítomného tvůrce.

Na dalším úspěchu večera se podílel také cellista Tomáš Jamník rapsodicky rozezpívaným provedením koncertu Martinů a dirigent Brauner s orchestrem dynamickou 7. symfonií d moll Antonína Dvořáka, která český večer s FOK v Obecním domě ukončila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám