Hlavní obsah

RECENZE: Pravdivý příběh z Jáchymova, který se nestal

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I sám Jiří Macků, autor prózy Osudové koncovky, přiznává, že se hlavní postavy šachového turnaje, pořádaného na marodce jáchymovského lágru někdy v roce 1953, nikdy nesetkaly. Přesto vytvořil pravdivý příběh.

Jiří Macků: Osudové koncovky

Článek

Ve vězni Radkovi Augustýnovi je lehké poznat hokejového mistra světa, později i trenéra a poslance českého parlamentu Augustina Bubníka. Že je předobrazem lágrového doktora Davida Blumenfelda nedostudovaný medik, osvětimský vězeň František Kraus, poznají jen lidé znalí dějin a bojů židovského národa. V knize dále vystupují kápo tábora, Němec Schlaghammer, a zástupce vítězné Sovětské armády, plukovník Viktor Petrovský, dohlížející na pravidelný odsun jáchymovské rudy na východ.

Macků vytvořil osobité charaktery s jedinečnými životními zkušenostmi, které absurdita doby svedla do jedné místnosti. Navíc v prostředí obehnaném drátěným plotem, který sám kápo označil jen za takovou oplocenou oboru s povoleným odstřelem. Je umění nepropadnout tragice situace nebo sentimentalismu, viděnému s odstupem let, i díky poznání po změně režimu. Nepochybně to je autorova životní a novinářská zkušenost, kořeněná mnoha setkáními právě s Augustinem Bubníkem, která dala jeho tvůrčímu umění pečeť pravdivých životních příběhů. Provázených smutno veselými průpovídkami a citáty, které dávaly tehdejším vězňům naději.

Není to jen ilustrace židovského vtipu: Když se život nemění k lepšímu, chvíli počkej. Určitě se změní k horšímu. Je to vskutku tragikomický dramatický tvar dávající tušit, že jde původně o hru určenou pro jeviště.

Macků dokázal, že drama je nejen bytostnou součástí literatury, ale v jeho dalším zpracování i podnětem k působivé próze. Možná je to zase námět pro nějakou scénu, která se nebojí pravdy o naší historii, o smutku života, ale chce vidět i naději.

Jiří Macků: Osudové koncovky
Nakladatelství C, 112 stran, 149 Kč

Celkové hodnocení: 95 %

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám