Hlavní obsah

Filmové premiéry: Dva dny a jedna noc, Hledání Vivian Maier, Jak jsme hráli čáru, Návrat blbýho a blbějšího

Právo, Věra Míšková

Marion Cotillardová hraje dělnici ve filmu belgických bratrů Dardennových Dva dny a jedna noc. Dokument Hledání Vivian Maier vypráví o vynikající fotografce, která léta tajila své práce. Česko-slovenský film Jak jsme hráli čáru se odehrává před a po srpnu 1968. Jim Carrey a Jeff Daniels se vracejí jako blbý a blbější. O posttraumatickém syndromu válečných veteránů je francouzsko-americký film Jimmy P.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Filmové premiéry 48. týden

Článek

Dva dny a jedna noc

Upoutávka na film: Dva dny, jedna noc

Příběh dělnice Sandry, která se právě dostává z depresí, kvůli nimž měla časté absence. Teď se chce zase naplno vrátit do práce, ale vedení solární elektrárny o to nestojí. Alibisticky však nechá rozhodnutí na Sandřiných spolupracovnících – pokud odhlasují, že má odejít, zůstanou jim roční bonusy ve výši 1000 eur, pokud ne, tak o ně přijdou.

Dva dny a jedna noc, Belgie/ Francie/ Itálie 2014, drama, 95 min., režie: Jean-Pierre a Luc Dardennovi, hrají: Marion Cotillardová, Fabrizio Rongione, Pili Groyne a další.

Hledání Vivian Maier

Upoutávka na film: Hledání Vivian Maier

Její jméno dlouho nikdo neznal. Přesto Vivian Maier od roku 1950 až do své smrti v roce 2009 nafotila v ulicích New Yorku a Chicaga více než 100 000 úchvatných fotografií. Žádnou z nich ale nikomu neukázala. Snímky byly objeveny náhodu až po desetiletích, a Vivian začala být považována za jednu z nejvýraznějších osobností fotografie 20. století.

Hledání Vivian Maier, USA 2013, dokument, 83 min., režie: John Maloof, Charlie Siskel, hrají: John Maloof, Mary Ellen Mark, Tim Roth, Phil Donahue.

Jak jsme hráli čáru

Upoutávka na film: Jak jsme hráli čáru

Píše se rok 1967, malý Petr tráví už sedmé Vánoce jen s prarodiči, protože jeho rodiče emigrovali do Vídně a od té doby se ho prostřednictvím úřadů marně snaží získat. I proto Petr vymýšlí nejrůznější způsoby, jak se přes čáru dostat, pro což má čím dál menší pochopení velitel místních pohraničníků. Mnohem větší problémy má ale Petr s partou kluků, kteří si libují v trápení slabších dětí…

Jak jsme hráli čáru, ČR/ SR 2014, komedie/ drama, 102 min., režie: Juraj Nvota, hrají: Richard Labuda, Milan Lasice, Libuše Šafránková a další.

Návrat blbýho a blbějšího

Upoutávka na film: Návrat blbýho a blbějšího

Za 20 let od prvního filmu se toho změnilo opravdu hodně – s výjimkou tuposti obou hlavních hrdinů. Když se Harry, který nutně potřebuje novou ledvinu, dozví, že kdesi žije jeho dcera, musí Lloyda probrat z „kómatu“ a vydat se na cestu požádat ji o pomoc. Cesta je zavádí do ústavu pro duševně nemocné – kam nepochybně patří – i na setkání těch nejinteligentnějších lidí světa.

Návrat blbýho a blbějšího, USA 2014, komedie, Bobby Farrelly, Peter Farrelly, hrají: Jim Carrey, Jeff Daniels, Angela Kereczová a další.

Jimmy P.

Upoutávka na film: Jimmy P.

Americký indián Jimmy Picard, který za 2. světové války bojoval v Evropě, trpí závratěmi, dočasnou slepotou, ztrátou sluchu. Lékaři nenacházejí žádné fyzické příčiny. Povolají francouzského psychoanalytika, antropologa a odborníka na kulturu původních obyvatel Ameriky Devereuxe, a ten časem definuje post-traumatický syndrom, postihující válečné veterány

Jimmy P., Francie/ USA 2013, drama, 117 min., režie: Arnaud Desplechin, hrají: Benicio del Toro, Mathieu Amalric, Gina McKee, Larry Pine a další.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám