Hlavní obsah

Lidé ze Zdounek vyrobili největší perníkový betlém

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Největší perníkový betlém v republice vytvořili lidé ze Zdounek na Kroměřížsku a okolních obcí. Betlém v neděli sestavili z celkem 1806 perníků, které sami upekli. Z toho 1255 bylo lidských postav, zbytek tvořily ovečky, stromy nebo domečky, řekla organizátorka Petra Horáková. Pokořili tak dosavadní rekord, který čítal 1215 postav vyrobených z perníku.

Foto: ČTK

Největší perníkový betlém v ČR vytvořili lidé ze Zdounek na Kroměřížsku a okolních obcí.

Článek

Nadšenci pekli perníky asi měsíc. „Pracovalo nás na tom asi deset lidí aktivně, dalších deset pomáhalo, třeba dozdobovalo perníky,“ podotkla Horáková, která připravila téměř všechno těsto. Obec podle jejích slov zaplatila materiál. „Spotřebovalo se 120 vajec a 30 kilogramů mouky,“ podotkla Horáková, která na obci pracuje jako kulturní referentka.

Nikdo z lidí, kteří perník pekli, přitom není profesionální cukrář nebo pekař. „Ta myšlenka vznikla na pohřbu našeho kamaráda. Chtěli jsme něco udělat, něco vytvořit. Řekli jsme si, že betlém k Vánocům patří,“ podotkla Horáková.

Foto: ČTK

Betlém tvoří 1255 postaviček. Na snímku s organizátorkou Petrou Horákovou.

Lidé si betlém mohou prohlédnout o adventních nedělích ve Zdounkách v domě kultury. Poté bude zřejmě přesunut do tamního kostela. „Asi ho pak uložíme do krabic, jak bude postupně bílkový sníh opadávat,“ poznamenala Horáková.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám