Hlavní obsah

Vídeňské výstavní nadílce může konkurovat jen Paříž

Právo, Peter Kováč, Vídeň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro zájemce o výtvarné umění jsou vídeňské výstavy už pověstné a je potěšitelné, že ve výstavních sálech rakouské metropole je o víkendech občas častěji slyšet čeština než němčina. Nabídka na konci roku ale nikdy nebyla tak bohatá a atraktivní jako letos.

Foto: ČTK

Do Albertiny na Miróa

Článek

Uměleckohistorické muzeum nabízí do 15. února malířské dílo Diega Velázqueze, slavného barokního umělce, který tvořil na dvoře španělských Habsburků. Vystaveno je 46 obrazů, z nichž polovina patří k tomu nejlepšímu, co vzniklo v Evropě v 17. století. Poslední tak reprezentativní bilance Velázqueze byla v Madridu v roce 1990.

Výstavní síň banky Austria Kunstforum hostí do 21. ledna přehlídku věnovanou obrazům, plakátům a grafikám Henriho de Toulouse-Lautreka, které na konci 19. století vytvořil na pařížském Montmartru. Byl zakrslý vzrůstem, působil spíše jako karikatura člověka, nicméně stal se nejslavnějším malířem bouřlivého pařížského nočního života. Většina děl byla zapůjčena do Vídně z Muzea Toulouse-Lautreka v jihofrancouzském městě Albi.

V Belvederu trvá do 8. února výstava Ve světle Moneta, která je zajímavá především díky konfrontaci obrazů secesního malíře Gustava Klimta a impresionisty Claudea Moneta. Vystaveno je na třicet Monetových obrazů pocházejících především z muzeí ve Francii a USA.

Foto: ČTK

Do vídeňského Belvederu na Moneta.

Slavná Albertina do 11. ledna vystavuje skvělou kolekci děl španělského surrealisty Joana Miróa. Mezi sty obrazy dominuje malba zapůjčená do Vídně z pražské Národní galerie.

Albertina také do 6. ledna nabízí retrospektivu Arnulfa Rainera, osobnosti moderního expresionismu. Leopoldovo muzeum pak do 26. ledna bilanci díla sochaře a malíře Alberta Giacomettiho, jehož Kráčející muž se před čtyřmi roky stal na aukci v Londýně nejdražší sochou světa.

Podobnou výstavní nadílkou může v současnosti konkurovat Vídni jen Paříž, kde jsou otevřeny retrospektivy Marcela Duchampa, Franka Gehryho, Niki de Saint Phalle a Kacušika Hokusaie a také rozsáhlá výstava o pařížské gotice za Ludvíka Svatého.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám