Hlavní obsah

Příchod adventu avizují předvánoční výstavy včetně betlémů

První letošní adventní neděle připadá na konec listopadu - i proto bude řada výstav spojených se svátky otevřena už tento týden. Na mnoha místech začnou vánoční trhy. V náchodském zámku, v Zákupech a v Litomyšli zpřístupní vyzdobené interiéry. Podobně překvapí příchozí zámek Sychrov a státní hrad Grabštejn. V botanické zahradě Na Slupi v Praze otevřou výstavu Vánoce našich babiček.

Foto: Profimedia.cz

Betlém, ilustrační fotografie

Článek

Typické pro konec roku jsou především expozice betlémů, jen v Praze budou tento týden otevřeny dvě. Ta první bude v Galerii Klementinum v Národní knihovně na Mariánském náměstí, která ji uspořádala s Muzeem betlémů v Karlštejně. Na hlavním nádvoří se tu navíc 4. prosince uskuteční vánoční jarmark, jehož výtěžek podpoří nadační fond Klíček na provoz dětského hospice. Zájemci si tu budou moci koupit brože, textilní doplňky, korálky, keramiku, vánoční ozdoby i výrobky z papíru a dřeva.

Tradiční vánoční výstava v Betlémské kapli se od 29. listopadu do 4. ledna ponese ve znamení zvonů. Atmosféru vytvoří betlémy, ozdobené vánoční stromečky a prodej a ukázky lidové tvorby. Doplňkem bude improvizovaná zvonařská dílna. Výstava připomene rody, které se zvonařství věnovaly. Organizátor Blahoslav Lukavec ji připravil ve spolupráci se současnými významnými zvonařskými dílnami Petra Manouška z Prahy, Leticie Vránové-Dytrychové z Brodku, Josefa Tkadlece z Halenkova a se začínajícím zvonařem Michalem Votrubou z Myslkovic. Zájemci si prohlédnou a uslyší zvony pastevecké, recepční, zvonky na koně, školní zvonky, orientální zvony, činely a tibetské mísy. Vystavena bude také zvonkohra.

Betlémy, tentokrát tištěné, představí od 28. listopadu do 1. února Středočeské muzeum v Roztokách u Prahy. Půjde o přehlídku papírových betlémů od nejstarších vzniklých v tiskařských dílnách 19. století přes rozkládací barvotiskové reliéfní z počátku 20. století až po autorské umělecké betlémy od Mikoláše Alše, Jana Weniga či Josefa Lady. Představeny budou reklamní betlémy meziválečné éry, betlémy spolků či národopisných regionů i výběr z autorské tvorby poválečných let. Jádrem expozice budou kolekce soukromých sběratelů, doplněné vlastními fondy muzea a zápůjčkami.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám