Hlavní obsah

Monty Pythoni mají nejlepší pohřební píseň, porazili Sinatru i Williamse

Novinky, Stanislav Dvořák

Oblíbenou britskou zábavou jsou ankety o nejlepší pohřební písně. Podle nejnovějších výsledků je na pohřbech jedničkou Always Look On The Bright Side Of Life od komediální party Monty Pythonů.

Foto: ČTK

Britská skupina Monty Python

Článek

Písnička zazněla v komedii z roku 1979 Život Briana. Film, který parodoval historii křesťanství a utahoval si z církve, vyvolal tehdy obrovské pobouření, církev zuřila a v několika zemích byl film zakázán. Krátce po premiéře filmu v roce 1979 se jeho tvůrci John Cleese a Michael Palin zúčastnili ostré debaty v BBC, kde je kritizoval biskup ze Southwarku.

V létě 2014 se Monty Pythoni pravděpodobně naposledy sešli a vystoupili v londýnské O2 areně. Pořadatelé uvedli, že další podobná akce se už nebude opakovat. O lístky byl obrovský zájem, jednorázového comebacku se účastnili původní členové John Cleese, Terry Gilliam, Eric Idle, Terry Jones a Michael Palin, kterým je kolem sedmdesáti let. Poslední člen skupiny Graham Chapman zemřel v roce 1989.

V žebříčku nepřevládá klasická hudba, prosazují se pop songy i melodie z televizních seriálů. Mezi oblíbené patří My Way Franka Sinatry, Angels od Robbieho Williamse, You'll Never Walk Alone od Gerry and the Pacemakers nebo Soul Limbo od Booker T. & the MG's.

Největší „úlet” v žebříčku představuje znělka z Match of a Day, anglického pořadu, který rozebírá zápasy fotbalové ligy. Je to něco podobného, jako kdyby si Čech nechal zahrát na pohřbu Branky, body, vteřiny. Ti, kteří neholdují fotbalu, si zase často přejí znělku ze seriálu Coronation Street.

TOP 10

1. Always Look on the Bright Side of Life - Monty Python

1. Always Look on the Bright Side of Life - Monty Python 2. The Lord is My Shepherd Psalm 23/Crimond

3. Abide with Me

4. Match of the Day theme

4. Match of the Day theme 5. My Way - Frank Sinatra

4. Match of the Day theme 5. My Way - Frank Sinatra 6. All Things Bright and Beautiful

4. Match of the Day theme 5. My Way - Frank Sinatra 6. All Things Bright and Beautiful 7. Angels - Robbie Williams

4. Match of the Day theme 5. My Way - Frank Sinatra 6. All Things Bright and Beautiful 7. Angels - Robbie Williams 8. Enigma Variations - Nimrod (Elgar)

4. Match of the Day theme 5. My Way - Frank Sinatra 6. All Things Bright and Beautiful 7. Angels - Robbie Williams 8. Enigma Variations - Nimrod (Elgar) 9. You'll Never Walk Alone - Gerry and the Pacemakers

10. Soul Limbo - Booker T. & the MG's

„Myslíme si, že tady asi dochází ke generační změně v přístupu k pohřbům a k výběru hudby. Hudba hraje v životě lidí tak důležitou roli, že teď funguje jako znělka k jejich odchodu. Moderní pohřeb je hodně o osobním výběru, který se odráží ve výběru hudby, oblečení, rakve, květin, pohřebního vozu i pomníku,” poznamenal za autory ankety David Collingwood.

Reklama

Výběr článků

Načítám