Hlavní obsah

Rapperku Nicki Minaj obviňují z rasismu

Právo, Šárka Hellerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kontroverzní americká rapperka Nicki Minaj čelí již několik dní kritice za klip ke skladbě Only. Pětiminutové animované video, které zveřejnila před několika dny, totiž ztvárněním záběrů připomíná symboly Třetí říše. Umělkyně se v něm navíc stylizuje jako vůdkyně vojska.

Foto: ČTK

Nicki Minaj patří ke kontroverzním postavám hudební scény.

Článek

„Ten videoklip evokuje propagandu Třetí říše a vytváří nové dno ve využívání nacistické symboliky v popkultuře. Toto video bylo zveřejněno v době šestasedmdesátého výročí takzvané Křišťálové noci, která znamenala začátek konečného řešení židovské otázky a holocaustu,“ uvedl Abraham H. Foxman z organizace Anti-Defamation League (Liga proti hanobení).

Protižidovský pogrom, který vešel do dějin jako Křišťálová noc, se odehrál z 9. na 10. listopadu 1938 v Německu. Podle nejčastějšího zmiňovaného údaje při něm bylo zabito 91 Židů, ale některé prameny uvádějí i vyšší čísla. Po Křišťálové noci bylo asi třicet tisíc Židů internováno v koncentračních táborech.

„Je znepokojující, že nikdo z týmu producentů, publicistů a manažerů neprotestoval proti použití takových obrazů. Tento videoklip je necitlivý vůči lidem, kteří holocaust přežili, a bagatelizuje historii,“ dodal ještě Foxman. Videoklip odsoudila rovněž řada uživatelů Twitteru a Facebooku.

Nicki Minaj následně zveřejnila vyjádření, v němž konstatovala, že tvůrce videoklipu se inspiroval kreslenými seriály a filmy Sin City. „Je mi to velmi líto a přijímám veškerou odpovědnost, pokud videoklip někoho urazil. Nikdy bych ve svém umění nepropagovala nacismus. Mimochodem, producent a osoba, která dohlížela na tento videoklip, jsou Židé,“ konstatovala.

Písnička Only bude součástí jejího alba The Pinkprint, které vyjde 15. prosince.

Reklama

Výběr článků

Načítám