Hlavní obsah

Hitlerův obraz jde do dražby

Novinky, Stanislav Dvořák

Akvarel z roku 1914, jehož autorem má být Adolf Hitler, půjde v Německu do dražby a mohl by vynést až 50 000 eur (cca 1,37 miliónu korun).

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V aukční síni v Norimberku vystavili kresbu Adolfa HitleraVideo: Reuters

 
Článek

Hitler po sobě údajně zanechal až 2000 obrázků spíše pochybné umělecké kvality, které stále vyvolávají senzace i odpor části veřejnosti, která organizování podobných dražeb považuje za nechutné.

Šéfka aukčního domu Kathrin Weidlerová řekla, že obraz nazvaný Matrika a stará radnice v Mnichově je jedním z těch, které vznikaly v letech 1905 až 1920, kdy se Hitler snažil neúspěšně prosadit jako umělec. Kritiku aukce odmítá, mají ji prý směřovat výhradně na prodejce, což je dvojice seniorek, která si nepřála uvést jména. Hitler ve svém spisku Mein Kampf vzpomínal, jak se snažil dostat ve Vídni na akademii a byl opakovaně odmítán, až svůj umělecký sen opustil.

Foto: Reuters

Hitlerův akvarel

Weidlerová dodala, že už zaznamenala zájem z Ameriky i z Asie. Pět dalších Hitlerových obrazů se nedávno prodalo za 80 000 eur, ale jiná dílka se prodávala za řádově horší sumy.

Akvarel z roku 1914 doprovází i dopis od Alberta Bormanna, bratra známého Hitlerova osobního spolupracovníka Martina Bormanna, s datem 25. září 1916. Stejně ale není úplně jisté, že je obraz pravý. Údajných Hitlerových děl se objevuje hodně a mnozí si ještě pamatují na trapnou aféru z osmdesátých let, kdy přední světoví novináři a historici naletěli na falešné deníky Adolfa Hitlera.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám