Hlavní obsah

Zemřel herec Clarke, superintendant ze seriálu Dalziel a Pascoe

Londýn

Ve věku 67 let zemřel ve středu britský herec Warren Clarke. Čeští diváci ho znají především jako vyšetřovatele z kriminálního seriálu Dalziel a Pascoe, v němž Clarke hrál postavu Dalziela.

Warren Clarke jako Andy Dalziel v detektivním seriálu Dalziel a Pascoe

 
Článek

„Warren Clarke zemřel po krátké nemoci pokojně ve spánku. Rodině a blízkým bude chybět. Pro tuto chvíli vás žádáme, abyste v jejich smutku respektovali jejich soukromí,“ uvedl hercův agent.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Clarke se narodil v roce 1947 v Oldhamu. Po dokončení školy ve svých 15 letech se nejprve dal na novinařinu, než se přidal k amatérskému divadlu. Jeho kariéra ve filmu začala v šedesátých letech televizními seriály Softly, softly a The Avengers. V mnoha dalších se Clarke objevil i v následujících dekádách.

Kromě toho na počátku 70. let ztvárnil jednu z postav násilnického gangu ve slavné filmové verzi Mechanického pomeranče režiséra Stanleyho Kubricka.

Foto: Profimedia.cz

Zleva Warren Clarke a Colin Buchanan jako Dalziel a Pascoe

Role superintendanta Dalziela v seriálu BBC ale byla jeho nejslavnější. Seriálové zpracování románů Reginalda Hilla začala britská televize vysílat v roce 1996 a poslední díl byl natočen o jedenáct let později.

„Ten chlap je šovinistické pr..se. Správná noc je podle něj taková, během níž v hospodě vychlastá deset pint piva, zatímco na něj doma čeká večer v posteli zachumlaná žena s úsměvem na uvítanou,“ popsal Clarke svoji postavu rok po odvysílání prvního dílu. „Do hospody chodím rád, ale moje žena chodívá se mnou. Chlápci jako Dalziel vnímají ženy jen jako sexuální objekty,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám