Hlavní obsah

RECENZE: Intimní zpovědi myšlenek Kateřiny Vincourové

Právo, Jan Šída

Připravit výstavu děl výtvarnice Kateřiny Vincourové zavání tak trochu utopickou pošetilostí. Zkuste chytat vítr v polích. Pražská Galerie Václava Špály se nezalekla a prezentaci všech vystavených „ozvěn myšlenek“ zvládla se ctí.

Foto: Jan Šída, Právo

Výtvarnice Kateřina Vincourová mluví o své tvorbě jako o stavění klecí, do kterých se snaží zachytit ozvěny myšlenek.

Článek

Vincourová o své tvorbě mluví jako o stavění klecí, do kterých se snaží zachytit ozvěny svých myšlenek. Její výstava je tedy privátní deník, pátrá ve svém podvědomí, hledá své dávno zasuté konflikty z dětství, panenství, mateřství i zralého ženství.

Tento freudovsky traumatický fenomén však nechce disimulovat, naopak ho navenek transparentně prezentuje. Ovšem vždy prostřednictvím výtvarných sdělovacích prostředků.

Foto: Jan Šída, Právo

Kateřina Vincourová využívá ve svých dílech dřevotřísku, fragmenty smontovaného nábytku, nebo hadr na podlahu (Vzpomínky na radost č.1, 2014).

Využívá k tomu obvyklé materiály spotřební kultury, například ženské spodní prádlo, nafukovací panny, dřevotřísku, fragmenty smontovatelného nábytku nebo hadr na podlahu. Z nich vytváří Vincourová práce a díky nim zhmotňuje své polosny i noční můry.

Každého návštěvníka výstava u každého díla s něčím konfrontuje. Rozdírá mu jeho vnitřní traumata, nutí ho postát a dlouze o nich přemýšlet. Jako třeba ta dívka, která zaujala obranné postavení před dílem Ona. Tedy před dřevotřískovou deskou, ze které proti ní trčela útočně dvě ňadra. Vymezovala se tím, že zaujala odtažitý postoj a zároveň ji pomyslný duel přitahoval a dráždil.

Foto: Právo - Jan Šída

Návštěvnice, která zaujala obranné postavení před dílem Ona.

Kontroverze a nejednoznačnost jsou opěrné body expozice. Vincourová dobře ví, že v každém člověku je nějaká temná struna, že v tom zkrátka není sama.

Její umělecké citace z  života jsou i citacemi ze životů všech ostatních lidí. Proto můžeme díla chápat jako navázání dialogu mezi lidmi bez zbytečných slov.

Celkové hodnocení 70 %

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám