Hlavní obsah

RECENZE: O filmu z kukuřičného ostrova

Právo, Zbyněk Vlasák

Takhle má vypadat umělecký snímek první festivalové kategorie. Přesně vymodelovaný lidský příběh na povrchu, pod ním vrstva sociální i politická, navíc nechybí působivá formální stránka, která to vše slije do velkého filmového zážitku.

Foto: Artcam

Z filmu Kukuřičný ostrov

Článek

Kde je v Kukuřičném ostrově gruzínského režiséra Georgije Ovašviliho politika? Řeka Inguri tvoří hranici mezi Gruzií a Abcházií. Ta vyhlásila nezávislost za občanské války na začátku devadesátých let.

Dodnes ji ovšem uznalo kromě Ruska už jen několik málo dalších států a formálně je stále součástí Gruzie. Po Inguri se tak na plátně prohánějí hlídky obou znepřátelených armád a z jejích břehů se zpoza stromů ozývá střelba.

A kde je ve filmu, na němž se koprodukčně i postprodukčně podíleli také Češi a Češky, ono sociálno? Uprostřed řeky se na pár měsíců v roce vynoří ostrůvky, na něž připlouvají místní vesničané, aby na kousku úrodné půdy velikosti pár desítek metrů čtverečních pěstovali kukuřici. Její následný prodej jim po zbytek roku poskytne živobytí. Jedněmi z těchto sezónních zemědělců jsou i stařík se svou dospívající vnučkou, hlavní hrdinové snímku.

A lidský příběh? Ovašvili popisuje nejstarší z nich – o boji člověka s přírodou. Pečlivý přístup bělovlasého vesničana, který si nejdřív postaví dřevěnou chatrč a pak u ní vysází kukuřičné políčko, nezaručuje, že mu svéhlavá příroda dá, pro co si přišel. Že si řeka svůj ostrov zase brzy nevezme zpět. Stařík se spoléhá na pokoru, ale ani ta ho nemusí spasit.

S přírodními zákony, byť jiného druhu, bojuje také jeho vnučka, na níž vrhají mlsné pohledy na břehu zevlující vojáci. A nemůžeme říct, že by, byť plaše, netoužila svou dospělost stvrdit ztrátou nevinnosti.

Precizní stavba záběrů

A ona formální působivost? Paradoxně je dána sázkou na v dobrém slova smyslu konzervativní režii. Podobně jako jeho hrdina spoléhá Ovašvili na pečlivost. Precizuje stavbu záběrů a prokazuje v každém momentu svou schopnost nechávat více promlouvat obrazy a méně postavy, vyprávět filmem. Místy až lyrickému vyznění pomáhá i volba 35mm formátu, která už dnes zdaleka není samozřejmostí.

Když to tak vezmeme se vším všudy, není divu, že si Kukuřičný ostrov odvezl z letošního MFF Karlovy Vary Křišťálový glóbus a navíc pověst jednoho z nejlepších filmů, který se tam v posledních mnoha letech v hlavní soutěži promítal.

Celkové hodnocení 85 %

Kukuřičný ostrov

Gruzie/Francie/Německo/ Švýcarsko/ČR 2014, 100 min. Režie: Georgij Ovašvili, hrají: Ilyas Salman, Mariam Buturišvili ad.

Reklama

Výběr článků

Načítám