Hlavní obsah

Kronos kvartet slaví čtyřicet, ale neohlíží se

– Praha
Novinky,

Nejvýznamnější komorní soubor zaměřující se na soudobou hudbu, americký smyčcový Kronos Quartet, vystoupí ve čtvrtek v rámci turné ke čtyřiceti letům existence v pražském Rudolfinu. Přestože by to mohla být příležitost k ohlédnutí, uvede většinou nová díla.

Foto: Colours of Ostrava

Kronos Quartet, první houslista David Harrington druhý zprava

Článek

Jedním z klíčových děl na programu jsou Bombs Of Beirut od Mary Kouyoumdjianové, která v něm reflektuje libanonskou občanskou válku. V díle využívá nahrávky vzpomínek brutálního konfliktu, jejichž působivost umocňuje hudba.

Skladatelka nešla cestou Gerge Crumba, jehož Black Angels reflektující vietnamský konflikt jsou dramatičtí a expresivní. Volila naopak melancholickou notu, která podtrhává výpovědi, po nichž přicházejí nahrávky výbuchů.

Mimořádně silná je také skladba Margarity Lecuony Tabú, kterou aranžoval Osvaldo Golijov, hudebně mimořádné nápaditý kratší kus.

Kronos i v současnosti pokračuje v úpravách děl autorů z jiných žánrů, v programu je Flow od Laurie Andersonové.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Houslista Krosnos Quartetu David Harrington

Kronos pokračuje i ve spojování zvuku smyčcového kvarteta s dalšími nástroji. V aktuálním programu má i skladbu mladé autorky z oblasti elektronické hudby Nicoly Lizée Death To Kosmishe, ve které zní i elektronika.

Zazní i další kompozice, kterou srbská skladatelka Aleksandra Vrebalovová složila přímo pro Kronos …hold me, neighbor, in this storm…

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Krosnos Quartet s Kimmo Pohjonenem v Ostravě

Kronos, který před třemi lety zazářil na Colours of Ostrava, kde ukázal, že umí zaujmout i festivalové publikum, se v Dvořákově síni vrací do tradičnějších prostor. Touha hledat novou hudbu ho ale neopustila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám