Hlavní obsah

Štěpán Kubišta: Tohle divadlo vzniklo z nadšení

Právo, Radmila Hrdinová

Ve středu bude otevřen multifunkční prostor Jatka 78 v pražské holešovické tržnici. Jeho uměleckým šéfem je principál Cirku La Putyka Rosťa Novák a manažerem Štěpán Kubišta, do loňského roku ředitel Nové scény Národního divadla.

Foto: Marek Volf

Štěpán Kubišta, manažer Cirku La Putyka

Článek

Jak jste objevili tak úžasný prostor?

Objevil ho Rosťa Novák snad náhodou, a protože se mu zalíbil, začal jednat s magistrátem o jeho využití. Zpočátku haly sloužily jen jako zkušebna a sklady, ale od září jsme dostali svolení pořádat v nich veřejné produkce.

Objekt máme od města půjčený na pět let, ale jednáme alespoň o dvacetileté perspektivě.

Cirk La Putyka je hlavním, ale ne jediným souborem, který v něm bude vystupovat?

La Putyka uvede především své nové představení Dolls. Kromě ní režisérské duo SKUTR připravuje premiéru hry Bouře inspirované Shakespearem, ústecký Činoherák uvede Klub rváčů, VOSTO5 Souboj Titánků, Body Voice Band Vojnu a Kuchyňskou revui, představí se 420PEOPLE, Lenka Vagnerová a další. Chceme dát prostor jak etablovaným souborům, tak novým, které nás zaujaly. Nenabízíme jen místo k hraní, ale možnost podílet se na budování nového prostoru.

Tohle divadlo je unikátní tím, že vzniká zdola, z potřeby a nadšení lidí, kteří se osobně podílejí na jeho proměně. Připomíná mi to nadšení Národního obrození, s nímž vznikalo Národní divadlo. Na ministerstvu kultury se přihazují stamilióny na rekonstrukce kulturních svatostánků, ale na takovéto divadlo finance nejsou.

Tak si ho musí divadelníci i jejich diváci vybudovat sami.

Název Jatka 78 připomíná původní určení haly…

Jsou to vlastně jateční haly č. 7 a 8, v nichž se někdy do roku 1983 skutečně porážela zvířata. I proto jsme zahajovací happening nazvali Mše za duše, chceme si příznivě naklonit duše miliónů zabitých zvířat. Představení začne venku a postupně představí všechny prostory, hlavní sál pro 350 diváků i vstupní sál, který zdobí díla současných výtvarníků.

Jatka 78 se otevírají na dva měsíce. Co bude pak?

Takzvaný preview potrvá do 20. prosince, kdy chceme upozornit diváky na existenci tohoto prostoru a zároveň si ho s tvůrci osahat, zjistit, co potřebuje i nabízí.

Pak budou pokračovat úpravy. Mysleli jsme, že ho za dva roky otevřeme v definitivní podobě. Jenže teď se nám zdá, že lepší je ho formovat průběžně s tím, jak ho budeme poznávat. Takže s dalším otevřením počítáme na jaře a pak uvidíme. Do budoucna by bylo ideální, kdyby město uvažovalo o proměně celé holešovické tržnice v kulturní prostor rozdělený mezi tvůrčí týmy, které by tu mohly tvořit, vystavovat a třeba i prodávat. Stánky s teplákovými bundami jsou v tom nádherném historickém areálu ostudné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám