Hlavní obsah

RECENZE: Chinaski zužitkovali dobré časy

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nahrát desku v prestižním zahraničním studiu nebo se zkušeným producentem ze zemí s bohatou rock’n’rollovou tradicí je snem každého hudebníka a kapely. Je přirozené, že k tomu v jejich kariéře dochází později, v době, kdy už na domácí scéně dosáhli takové pozice, že si to prostě mohou dovolit.

Foto: ČTK

Skupina Chinaski

Článek

Před časem tak učinila například skupina Kryštof, v září pak Chinaski. Ve vyhlášeném velšském studiu Rockfield natočili album, které pojmenovali stejně jako studio. Producentem je Brit Grag Haver, jenž už pro kapelu loni produkoval dva hity, Stížnost a Hlavolam. Jelikož v rotacích uspěly, nebyl důvod spolupráci s ní neprodloužit.

V září tedy vznikla deska, která sice svým finálním zvukem nevyrazí dech, nicméně pro kapelu je klíčová. S Haverem pracovala způsobem, který ze své dosavadní kariéry neznala, nabrala mnoho zkušeností a jistě si při tom uvědomila, co všechno lze v hudbě ještě pochytit, naučit se a čím vším se lze inspirovat. Pokud jde o technickou stránku nahrávky, důležitá je především pro kapelu. Posluchač na první dobrou tu změnu nepozná.

Chinaski jsou nicméně ve výtečné formě, což odhalil už únorový koncert ve vyprodané pražské O2 areně, úspěch uvedených skladeb i letní festivalové koncertování. Před několika týdny se navíc stala hitem písnička Víno, kterou složili pro seriál Vinaři. Na desku ji původně dávat vůbec nechtěli, ale její sukces to rozhodnutí změnil.

Foto: BrainZone

Obal nového alba.

Popularita Chinaski je dnes taková, že si mohou klidně dovolit zpívat „Chci líbat tě na tvoje ústa, chci vzývat jak boha tvůj klín“ (skladba Hlavolam) a nemít přitom jiný záměr než opěvovat lásku nebo „My máme rádi víno, milujeme krásné ženy a zpěv“ (Víno) a opěvovat to, o čem je řeč, přesto tu přímočarost a průhlednost posluchači nadšeně přijmou.

Na nové desce, na níž je i písnička Víno, jsou takto přímočaré texty o lásce. Je jich tam několik, až se jeden diví, že to téma Chinaski pořád baví. Oni na to ale jdou přímo, bez vedlejších úmyslů, bez druhého plánu. Je to trochu textařská pohodlnost, na druhou stranu to odpovídá tomu, jak to dělá většina anglicky zpívajících umělců a my se nad tím nepozastavujeme, protože to hezky zní.

Chinaski jsou nicméně zajímavější v textech, kde je lásky méně. Ve zpovědi hudebníků nazvané Kapela, v trochu rebelské Milion dolarů, v příjemně sentimentálních Narozeninách nebo dvojsmyslné písničce Slovenský klín.

Mezi jedenácti skladbami na albu je bezesporu několik dnešních či budoucích hitů. O Víně už byla řeč, kvality na to uspět mají Kapela, Jak je to dojemné I, velmi silná a naléhavá Každé ráno, Láska & hvězdy, další láskyplná Až nebudu... nebo Slovenský klín. Zkrátka těžit z téhle nahrávky budou moci dobré dva roky.

To proto, že jsou ve výtečné formě, daří se jim, ovládají své řemeslo a během dvaceti let existence neztratili ke své práci pokoru.

Chinaski: Rockfield
BrainZone, 41:12

Celkové hodnocení 80 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám