Hlavní obsah

Legendární François Pignon se vrací v komedii Chlap na zabití v Divadle Palace

Praha

Pražské Divadlo Palace do své dramaturgie zařadilo úspěšný text francouzského dramatika Francise Vebera. Chystaná inscenace má název Chlap na zabití a v pátek 31. října se v premiéře a v překladu Jiřího Žáka objeví v režii Jakuba Nvoty. Připravil ji s Miroslavem Vladykou, Filipem Blažkem, Alžbětou Staňkovou, Michalem Slaným, Jaroslavem Šmídem a Milanem Šimáčkem.

Foto: Divadlo Palace

Hlavní protagonisté komedie Chlap na zabití, kterou uvede pražské Divadlo Palace

Článek

Asi není nutné příliš představovat známého hrdinu francouzské komedie Françoise Pignona. Veber v něm dokázal vytvořit svérázný lidský archetyp, ve kterém následně excelovali Pierre Richard, Jacques Brel či Jacques Villeret.

A právě Pignon se vrací na česká jeviště po legendárním Blbci k večeři v neméně slavné, a dokonce třikrát zfilmované, hře Chlap na zabití. Je to komedie nabitá slovním a situačním humorem výrazně francouzského stylu.

Její příběh je o tom, jak se profesionální zabiják stane obětí sebevraha. Když se totiž v jednom hotelu setká nekompromisní nájemný vrah s nesmělým ztroskotancem, který se snaží spáchat sebevraždu, může to na první pohled vypadat jako snadná práce. Opak je však pravdou, když mu precizně připravenou akci začne narušovat dotěrný soused z vedlejšího hotelového pokoje. Po neúspěšném pokusu se oběsit chce hotelový poslíček zavolat policii, což se zabijákovi vůbec nehodí. Proto se rozhodne, že situaci vyřeší sám. Netuší však, že zbavit se dotěrného chlapa bude nad jeho síly.

Autor komedie Chlap na zabití je slavným francouzským dramatikem, hercem, režisérem, scenáristou a producentem. K nejznámějším Veberovým scenáristickým počinům patří například snímky Muž z Acapulka, Blbec k večeři, Otec a otec, Kopyto, Klec bláznů a Velký blondýn s černou botou.

Nejbližší reprízy této hry se uskuteční 2. listopadu a pak 7. a 15. prosince.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám