Hlavní obsah

To nejlepší z ostravského divadla v Praze

Právo, Radmila Hrdinová

Celkem sedm inscenací ostravských divadel (nepočítáme-li zářijový baletní prolog Pocta Cunninghamovi) představí od 26. října do 2. listopadu v Praze ostravská divadla.

Foto: archiv Komorní scéna Aréna

Ruská zavařenina Komorní scény Aréna je jedna z nejlepších inscenací posledních let.

Článek

Přehlídku nazvanou Ostrava v Praze!!! zahájí v neděli 26. října dvě inscenace činoherního souboru Národního divadla moravskoslezského (NDM) - odpoledne to bude ve zkušebně Divadla na Vinohradech Podivný případ se psem a večer na hlavní vinohradské scéně inscenace hry Davida Jařaba Za vodou (Dokud nás smrt...).

„Ostravská divadla se již pátým rokem těší na setkání se svými Pražany. Věřím, že je tomu i naopak a že se nám podařilo vytvořit tradici, která bude pravidelně a originálně osvěžovat divadelní život metropole,“ říká ředitel NDM Jiří Nekvasil.

Foto: Martin Popelář

Součástí baletu NDM Návraty domů je skladba Po zarostlém chodníčku Leoše Janáčka.

V sobotu 1. listopadu se pro děti bude hrát v Divadle v Dlouhé pohádkový Kocour Modroočko s písničkami Marka Ebena ostravského Divadla loutek a večer v Divadle Komedie uvede Komorní scéna Aréna inscenaci hry Ludmily Ulické Ruská zavařenina, oceňovanou jak odbornou kritikou, tak i diváky. Parafráze Čechovova Višňového sadu ukazuje současné Rusko v nelichotivé podobě, nicméně hra i inscenace režiséra Ivana Rajmonta nepostrádá humor a především skvělé herecké výkony.

V neděli 2. listopadu uvede v suterénu Národního divadla (od 16 hodin) činohra NDM v Ostravě i mimo ni velmi populární inscenaci Moskva - Petušky. Hra o utopení Ruska v moři alkoholu a o bezvýchodnosti žití člověka v posttotalitních režimech Evropy, jak ji pojal Tomáš Jirman s kolektivem, se v roce 2011 stala nejlepší inscenací Moravy a Slezska. A večer představí baletní soubor NDM na scéně Národního divadla inscenaci Návraty domů. Choreografie Pavla Šmoka, Nataši Novotné a Jiřího Kyliána vznikly na skvosty české klasické hudby Bedřicha Smetany, Bohuslava Martinů a Leoše Janáčka.

Festival Ostrava v Praze!!! uzavře 2. listopadu večer na scéně Divadla v Celetné soubor Divadla Petra Bezruče komedií mladého skotského dramatika D. C. Jacksona Můj romantický příběh. Zábavný i tvrdě nekompromisní pohled na vztahové peripetie dnešních třicátníků nastudoval Daniel Špinar a za excelentní výkon v roli Amy získala Tereza Vilišová jak Cenu Alfréda Radoka, tak i Cenu Thálie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám