Hlavní obsah

Angelina Jolie získala šlechtický titul

Londýn

Hollywoodská hvězda Angelina Jolie byla v pátek v Londýně oficiálně uvedena do šlechtického stavu. Britská královna Alžběta II. udělila oscarové herečce a humanitární vyslankyni OSN titul čestné dámy. Panovnice ji ocenila za práci v boji proti sexuálnímu násilí ve válečných zónách.

Foto: Anthony Devlin, Reuters

Herečka Angelina Jolie přebírá z rukou královny Alžběty II. titul čestné dámy.

Článek

Jolie přišla do Buckinghamského paláce na soukromou audienci k hlavě britské monarchie ve světlém kalhotovém kostýmu, potřásla si s královnou rukou a obdržela čestný řád.

Titul "dame", který mohou před jménem používat podobně oceněné britské občanky, však americká herečka právo užívat nemá.

Devětatřicetiletá herečka spoluzaložila Iniciativu pro předcházení sexuálnímu násilí (PSVI), která pracuje s oběťmi sexuálních zločinů v řadě zemí. V červnu Jolie v Londýně spolupředsedala globálnímu jednání o sexuálním násilí v konfliktních oblastech po celém světě.

"Obdržet titul spojený se zahraniční politikou pro mě znamená mnoho, neboť právě jí chci zasvětit svůj pracovní život. Pracovat v PVSI a s přeživšími oběťmi znásilnění je čest sama o sobě," uvedla Jolie během červnového jednání, kdy královna oznámila, že jí titul udělí.

Titul čestná dáma udělovaný ženám je ekvivalent titulu čestný rytíř, jímž jsou oceňováni muži. Mezi další nositele čestného šlechtického titulu ze Spojených států patří kupříkladu režisér Steven Spielberg, bývalí prezidenti Ronald Reagan a George Bush nebo exministr zahraničí Colin Powell, kteří však rovněž nemají právo uvádět před své jméno titul "sir".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám