Hlavní obsah

RECENZE: Legenda Collegium Musicum žije. A jak!

Právo, Ilja Kučera ml.

Ať si kdo chce co chce říká, mění se módy, mění se styly, ale, což je potěšitelné, poctivá hudba zůstává. O tomhle optimistickém zjištění se mohl přesvědčit každý, kdo se ve středu večer vmáčkl do beznadějně vyprodaného sálu pražského Paláce Akropolis na koncert legendární skupiny slovenského, respektive československého art rocku Collegium Musicum.

Foto: ČTK

Klávesový mág Marián Varga

Článek

Dalším nadmíru sympatickým rysem byla skutečnost, že mezi vrstevníky, kteří s náročnou hudbou Collegia Musicum vyrůstali od přelomu 60. a 70. let, se v Akropoli objevila i nadmíru početná skupina mladých posluchačů, kteří v dobách zrodu kapely rozhodně nemohli být na světě.

Večer otevřel v roli předskokana nesporně talentovaný a nadějný klávesista Michal Šupák, který však nedokázal publikum strhnout na svou stranu. Jeho instrumentální vystoupení sice zasloužilo uznání, ale přílišnou osobitostí a přesvědčivostí neoplývalo.

Collegium Musicum poté nastoupilo na scénu v mimořádně silné sestavě

Ústřední osobností pochopitelně zůstává sedmašedesátiletý klávesový mág Marián Varga. Navzdory nadmíru sporé postavě, která potvrzuje, že se tenhle mimořádný hudebník a skladatel rozhodně nikdy nestavěl k životu zády, prýští z jeho hry neuvěřitelná energie.

Poctivé varhany Hammond, patřičně zkreslené, jsou dílem okouzlující, dílem vzrušující, dílem neodolatelné. Spolu s ním přijel do Prahy basový virtuos Fedor Frešo, pro české hudební fajnšmekry mimo jiné navždy spjatý s albem M. Efektu Svitanie.

Mistrným kytarovým pletivem zdobil klasicizující art rock František Griglák, pro změnu spjatý s rovněž fenomenální skupinou Fermata. O rytmický tah se postaral mladší, nicméně mezinárodně respektovaný bubeník Martin Valihora.

Pestrobarevný, muzikantky skvostně vybroušený koncert, který byl průřezem tvorbou formace Collegium Musicum, vyvrcholil nadmíru vřele přijatým přídavkem v podobě asi nejslavnějšího titulu Hommage - J. S. Bach.

Collegium Musicum
Palác Akropolis, Praha, 8. října

Celkové hodnocení: 85 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám