Hlavní obsah

Horkýže slíže a Pipes and Pints: Je to taková drzá spolupráce

Právo, Jarosla Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již v pátek 10. října zahájí ve Vimperku sérii koncertů po České republice pozoruhodný tandem rockových skupin. Na turné nazvané Gajdy & dudy Tour vyrazí slovenská kapela Horkýže slíže a české formace Pipes and Pints.

Videoklip k písničce Open RoadVideo: archív skupin Horkýže slíže a Pipes and Pints

 
Článek

Jako předzvěst skupiny natočily videoklip ke společné písničce Open Road. Na otázky k turné odpovídají zpěvák a baskytarista Kuko (Horkýže slíže) a hráč na dudy Vojta Kalina (Pipes and Pints).

Proč jste se rozhodli jet na turné společně?

Kuko: Pipes and Pints je kapela, kterou mnohé jiné dávají za příklad v tom, jak se to má dělat. Zahrát si tedy s nimi je pro nás velká čest. Jsou výjimeční, ve svém zvuku originální a nezkazí žádnou legraci. Společné turné jsme plánovali už asi před dvěma lety. Z objektivních důvodů se však neuskutečnilo, až teď.

Kalina: Kamarádíme s Petrem Fořtem, který je spolupořadatelem festivalu Rock for People a také českým manažerem Horkýže slíže. Je obrovský hudební nadšenec a chtěl nás opravdu spojit na turné už před dvěma lety. Tenkrát to ještě nevyšlo. Začali jsme se o tom zase bavit loni, a to do sebe už všechno zapadlo. Navíc se nám podařilo vymyslet spolupráci, která přinese i něco jiného než jenom turné.

Máte dost odlišné fanoušky...

Kalina: Naše spolupráce mi připadá taková drzá. Horkýže slíže nemají k ničemu respekt a nemají ani žádné hranice. My máme konzervativnější fanoušky, ale tohle naše spojení láme ledy. Zaznamenali jsme na internetu různé diskuze, ale většinou lidé naše turné vítají. Podle jedné ankety je to asi pětasedmdesát procent z těch, kteří se k tomu vyjádřili. Ostatně, vstupenky na koncerty se velmi dobře prodávají.

Kuko: Spousta fanoušků napsala, že to bude turné jejích dvou nejoblíbenějších kapel.

Co jiného než koncerty vaše spolupráce přinese?

Kalina: Především společnou písničku a videoklip Open Road. Hledali jsme nějaký bod našeho spojení, který by byl uvěřitelný a se kterým bychom se dokázali ztotožnit jak my, tak Horkýže slíže. Obě kapely pak přinesly nějaký nápad, shodli jsme se na jednom z nich, vznikla z něho písnička a jako její téma jsme si určili ježdění na koncerty. Jezdíme po Čechách, Slovensku i zahraničí, takže víme, jaké je to jet blízko nebo daleko za svými fanoušky a trávit čas na turné. Náš zpěvák Mike Cyco a Kuko napsali své party textů a aranže jsme dělali ve studiu při natáčení písně. Vzájemně jsme si do toho nekecali. Každá kapela dostala vlastní prostor, za kterým si stojí.

Kuko: O text jsme se, pravda, podělili, ale pokud jde o hudbu, nápad přinesli Pipes and Pints.

Jak tu písničku odehrajete na koncertech?

Kalina: To bych nechal jako překvapení.

Program turné:

10.10. - Vimperk

15.10. - Brno, Fléda

16.10. - Brno, Fléda

17.10. - Ostrava, Hala Tatran

23.10. - Praha, Forum Karlín

24.10. - Plzeň, KD Peklo

25.10. - Karlovy Vary, KD Lidový Dům

Reklama

Výběr článků

Načítám