Hlavní obsah

Zemřel Geoffrey Holder, zahrál si s Bondem i s Woodym Allenem

Novinky, Stanislav Dvořák

Americký herec karibského původu Geoffrey Holder zemřel v neděli v New Yorku ve věku 84 let. Zabýval se filmem, tancem a choreografií. Lidé si ho pamatovali i pro jeho hluboký hlas a srdečný smích.

BEZ KOMENTÁŘE: Geoffrey Holder ve filmu Žít a nechat zemřít

 
Článek

Holder pocházel z umělecky založené rodiny sídlící na Trinidadu. Jeho starší bratr, který byl vedoucím taneční skupiny, jej uvedl do uměleckého světa. On sám pak chvíli vedl svou Holder Dance Company, ale v padesátých letech přesídlil do USA.

Brzy se prosadil u divadla na Broadwayi - třeba v muzikálu House of Flowers nebo v baletu Čekání na Godota a muzikálu Josephine Bakerová. Ceny Tony získal za představení Timbuktu!.

Foto: Profimedia.cz

Geoffrey Holder

Filmovou kariéru zahájil v roce 1962 snímkem All Night Long, dále hrál například v Doktoru Dolittlovi a Annie. Významnější je ale legendární film Všechno, co jste kdy chtěli vědět o sexu, ale báli jste se zeptat, jedna z nejslavnějších komedií Woodyho Allena, kde se Holder také objevil.

Foto: MGM

Geoffrey Holder v bondovce Žít a nechat zemřít

Vedlejší roli měl i v Žít a nechat zemřít, bondovce z roku 1973, kde se jako agent 007 poprvé uplatnil Roger Moore. Příběh se hodně točil kolem Karibiku a woo-doo, takže zde Holder mohl uplatnit karibskou choreografii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám