Hlavní obsah

Skoumala do hudebního nebe doprovodily živá hudba a úsměvy

• Aktualizováno

Rodina a přátelé klavíristy, skladatele a textaře Petra Skoumala se přišli naposledy rozloučit do strašnického krematoria v Praze. Obřad se uskutečnil v odlehčeném duchu za přítomnosti živé hudby. Jeden z nejoriginálnějších českých skladatelů populární hudby zemřel 28. září po těžké nemoci ve věku 76 let.

Poslední rozloučení Petra Skoumala doprovodila živá hudba a úsměvyVideo: Novinky

 
Článek

Na přání pozůstalých nebyli do obřadní síně vpuštěni fotografové a obřad se obešel bez osobních kondolencí. Zněla živá hudba, o kterou se postarali Skoumalovi spoluhráči Olin Nejezchleba a Norbi Kovács nebo houslista Jan Hrubý. Z reproduktorů zazněla na závěr Skoumalova skladba Starej pán.

Na tvářích přítomných vyvolal úsměvy smuteční projev Marka Ebena. „Žádné smuteční hosty tady nevidím. Všichni jste pozůstalí po Petrově hudbě, poezii a humoru,” uvedl Eben s tím, že Skoumal miloval chyby a trapasy na pódiu, takže by byl určitě nejraději, aby řečník svůj projev 'zvoral'.

Foto: Petr Horník, Právo

Jan Vodňanský s Petrem Skoumalem spolupracoval.

Foto: Petr Horník, Právo

Zdeněk Svěrák

„Petr měl známé v 'centrálním skladu nápadů',“ ocenil Eben Skoumalův talent. Nejezchleba zase ocenil, že Skoumal jako jeden z mála umělců „byl schopen legraci rozdávat i přijmout”.

Foto: Petr Horník, Právo

Michal Prokop

Skoumal získal hudební vzdělání nejprve na pražské konzervatoři. Učil se dirigování a později na brněnské JAMU přidal řízení sboru. Po studiích se věnoval scénické hudbě, pracoval například v Činoherním klubu v Praze, kde byl režisérem a hudebním dramaturgem. Tam se potkal se spisovatelem a písničkářem Janem Vodňanským, který se stal jeho dlouholetým spolupracovníkem.

Foto: Petr Horník, Právo

Režisér Jan Hřebejk

Reklama

Výběr článků

Načítám