Hlavní obsah

Nobelova cena za literaturu ve čtvrtek, šanci mají Murakami i Kundera

Držitel Nobelovy ceny za literaturu za rok 2014 bude oznámen ve čtvrtek. Uvedla to švédská akademie, která tradičně jako poslední z institucí udílejících Nobelovy ceny potvrzuje datum oznámení jména laureáta.

Foto: ČTK

Japonský prozaik Haruki Murakami

Článek

Loni byla za spisovatelské umění oceněna Kanaďanka Alice Munroová, ačkoli sázkaři jí šance nedávali a tipovali na vítěze spíše Japonce Harukiho Murakamiho. Toho sázkové kanceláře favorizují s kurzem 4:1 i letos. V širším výběru se spekuluje i o Milanu Kunderovi.

Stejné šance jako populární japonský spisovatel má podle britské sázkové kanceláře Ladbrokes také méně známý keňský autor Ngugi wa Thiong’o, který by mohl těžit z toho, že Afričané získali ocenění za literaturu od roku 1901 pouze čtyřikrát, naposledy v roce 1991 díky Nadine Gordimerové. Mezi vážnými kandidáty je z afrického kontinentu podle sázkařů ještě Alžířanka Asia Džibárová.

Kancelář Ladbrokes letos řadí k favoritům rovněž ukrajinsko-běloruskou novinářku a spisovatelku Světlanu Aleksijevičovou s kurzem 7:1 a syrského básníka Adonise spolu s Francouzem Patrickem Modianem s šancí 10:1. V centru pozornosti se jako v minulých letech drží Kundera s kurzem 25:1. Kundera žije trvale ve Francii a své romány píše od 90. let  francouzsky.

Datum oznámení literárního ocenění se každoročně drží do poslední chvíle v tajnosti. Čtvrteční termín se však předpokládal, protože 9. říjen zůstal v týdnu vyhlašování Nobelových cen volný. Vyhlášení je plánováno na 13:00 SELČ.

Reklama

Výběr článků

Načítám