Hlavní obsah

Struny podzimu otevře Mariza a fado

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Devatenáctý ročník Mezinárodního hudebního festivalu Struny podzimu otevře v pondělí 6. října ve Státní opeře pražského Národního divadla královna portugalského fada, zpěvačka Mariza.

Foto: archiv Struny podzimu

Mariza se stala synonymem pro hudební styl fado.

Článek

Napůl Afričanka, napůl Portugalka přímo ze srdce Mourarie, lisabonské čtvrti, kde se fado v 19. století narodilo, uhranula před devíti lety publikum festivalu Colours of Ostrava. Dnes je globální hvězdou, díky níž je fado synonymem pro Portugalsko, stejně jako flamenco pro Španělsko. V minulosti spolupracovala s řadou předních osobností hudebního světa, mj. se Stingem či Lennym Kravitzem. Je držitelkou mnoha cen, například Ceny BBC pro world music. Podílela se rovněž na několika dokumentárních filmech o fadu. Milióny televizních diváků ji letos viděly na koncertě před finále Ligy mistrů UEFA. Fado znamená osud a jeho písně jsou plné stesku po lásce, moři a odloučení.

Žánrově a stylově rozkročený festival nabídne do 12. listopadu deset setkání s nejrůznějšími podobami hudebního světa napříč kontinenty i staletími. Od klasického jazzu přes nejžhavější londýnskou hip-hopovou subkulturu, ikonu minimalismu Steva Reicha i živelnou hudbu Pyrenejského poloostrova, duchovní polyfonii z Gruzie až k tradiční perské hudbě. Do Prahy zavítají jazzové hvězdy Ahmad Jamal a Hugh Masekela, violoncellistka Maya Beiserová či první dáma flamenka Estrella Morenteová. Závěrečnou tečku za letošním ročníkem napíše klubová noc Spotlight s magickou show britského tria Young Fathers, LOW či Taylorem McFerrinem. Koncerty se konají na více než deseti místech Prahy od Rudolfina po Lucernu, Roxy / NoD či Studio Hrdinů.

Reklama

Výběr článků

Načítám