Hlavní obsah

Ivan Jirous má v rodném Humpolci pamětní desku

K nedožitým sedmdesátinám básníka a výrazné postavy undergroundu Ivana Martina Jirouse v sobotu v Humpolci odhalili pamětní desku. Peníze na ni vybrali jeho přátelé, pomohla radnice. V jeho rodném městě tak vyvrcholila multikulturní přehlídka Magorovo září, kterou uspořádalo Občanské sdružení pro rozvoj kulturních tradic Vysočiny.

Foto: ČTK

K nedožitým sedmdesátinám básníka a výrazné postavy undergroundu Ivana Martina Jirouse 27. září v Humpolci odhalili pamětní desku.

Článek

Deska s Magorovým reliéfem a citátem jednoho jeho životního kréda: Hlavně, aby radost nezmizela, ho bude připomínat v parku v Jihlavské ulici poblíž Pivovaru Bernard a domu, kde Jirousovi žili v době Ivanova narození. Jejím autorem je akademický sochař Jan Zoubek. "Není bronzová, protože by nám ji ukradli, tak jsme ji nechali odlít z umělé hmoty," řekla hlavní organizátorka a Jirousova dávná přítelkyně Jarmila Neomytková. Deska je upevněná na velkém balvanu, který na místo dopravila radnice, ta se také postarala o úpravu okolí.

Magorovo září začalo autorským čtením a výstavou obrazů jeho dcery Martiny Jirousové-Veselé. Pokračovalo v kině projekcí dokumentu Františka Čuňase Stárka Vzpomínka na Magora, mší v kostele, kterou sloužil Ladislav Heryán a projekcí dalších dokumentů Břetislava Rychlíka Největší Čech je Magor a Hlavně, aby radost nezmizela.

Autor něžných, ale i dryáčnických veršů Ivan Martin Jirous, přezdívaný Magor, měl mnoho tváří. Byl vystudovaným historikem umění a výtvarným kritikem i nevypočitatelným provokatérem, známý je jako umělecký vedoucí kapely The Plastic People of the Universe. Signatář Charty 77 a odpůrce totalitního režimu v bývalém Československu v jeho vězeních strávil téměř osm a půl roku. Své sedmdesáté narozeniny by oslavil v úterý 23. září.

Reklama

Výběr článků

Načítám