Hlavní obsah

Lídr Radiohead nabízí nové sólové album pouze přes internet

New York

Lídr britské rockové skupiny Radiohead Thom Yorke v pátek překvapivě vydal nové sólové album, které nabízí jen placeným stažením na internetu. Na portálu BitTorrent je jeho nová kolekce písní k dostání za šest dolarů (130 Kč). Jde o nový způsob, jak řešit příjmy, což by podle něj mohl prospět všem hudebníkům.

Foto: ČTK/AP

Thom Yorke

Článek

"Zkouším něco nového. Nevím, jak to dopadne. Ale tak to je," uvedl Yorke v oznámení o svém druhém sólovém počinu nazvaném Tomorrow's Modern Boxes, z něhož cituje agentura AFP.

Fanoušci najdou na albu typický zvuk jeho domovské kapely Radiohead. Hlavní originalita ale spočívá ve způsobu, jakým Yorke nové album vydává. Rozhodl se ho totiž dát lidem k dispozici bez jakéhokoli zprostředkovatele. Věří, že by přímým prodejem na internetu mohli lépe přijít k penězům i další umělci, kteří si stěžují na nízké příjmy z autorských práv.

Toto novátorské vydání se objevuje jen několik týdnu poté, co irská skupina U2 zvolila jinou cestu - vydala své zatím poslední album Songs of Innocence zdarma na iTunes v rámci reklamní akce pořádané americkou firmou Apple. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám