Hlavní obsah

Karel Gott bude čestným občanem Bratislavy

Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Populární český zpěvák Karel Gott se stane čestným občanem Bratislavy. Ve čtvrtek to odhlasovalo zastupitelstvo slovenské metropole. Udělit mu občanství se radní rozhodli u příležitosti Gottových letošních 75. narozenin. Oficiálně to odůvodnili jeho zásluhou o přátelství a porozumění mezi národy v oblasti československé populární hudby.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Karel Gott

Článek

Podle zástupců slovenského hlavního města totiž zpěvák svým uměním prezentuje v evropském i světovém rozměru nejen hlavní město bývalého společného státu, ale také současnou slovenskou metropoli. Gotta označili zástupci slovenské metropole za nejvýznamnějšího a nejpopulárnějšího zpěváka v dějinách československé populární hudby.

„Vztah Karla Gotta ke Slovensku a k Bratislavě je velmi symbolický. Právě ve městě na Dunaji, kde se odehrála první Bratislavská lyra, zažil umělec obrovský úspěch: v roce 1966 se stal vítězem soutěže s písničkou Mám rozprávkový dom a o tři roky později získal bronzovou lyru za píseň Hej, páni konšelé,“ uvedli poslanci městského zastupitelstva v odůvodnění udělení čestného občanství.

„Ve věku, kdy se jeho kolegové spoléhají na sentiment publika, vydává nová alba a pravidelně koncertuje. Hvězda Karla Gotta neztratila nic ze své síly. Také proto je Karel Gott osobností, která si zaslouží uznání a respekt každého člověka s hudbou v srdci,“ konstatovali poslanci hlavního města Bratislava.

Gott vystoupí na koncertě v Bratislavě 29. října. Čestné občanství mu bude předáno pravděpodobně při této příležitosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám