Hlavní obsah

RECENZE: Výjimečně působivá lež se ukrývá na dně skleničky

Právo, Eva Zajíčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nenápadný a velmi působivý, takový je třetí film z letošního pokračování televizního cyklu Nevinné lži, který loni přinesl osm samostatných příběhů ze současnosti od několika různých scenáristů a režisérů a letos k nim přidává celkem pět dalších. A je zatím nejlepší.

Foto: Česká televize

V roli čtyřicátníka Filipa se představil herec Stanislav Majer.

Článek

Vítězí díky mimořádné vnímavosti režiséra Bohdana Slámy k osudům obyčejných lidí a díky jeho schopnosti najít v nich dramata, kterých si jejich okolí v běhu všedních dní nejspíš ani nevšimne. A pokud už ano, patrně nevyvstanou na světlo v takovém rozsahu a se všemi důsledky i okolnostmi – a hlavně s tou charakteristickou uměleckou působivostí, s jakou se tento režisér umí dostat divákům pod kůži. Pomalu, zdánlivě až rozvláčně, s mnoha detaily.

Se scenáristou Janem Prušinovským se nyní ve společném filmu Na dně skleničky potkávají nejen ve schopnosti vytvořit silnou, přesvědčivou postavu, ale i v dobré znalosti prostředí, v nichž se jejich hrdinové pohybují.

Příběh rozvedeného čtyřicátníka Filipa (vynikající Stanislav Majer) sice v první řadě sleduje, jak ničí sobě i ostatním život svojí závislostí na alkoholu, ale z toho všeho výrazně vyvstává podobně silné téma, jaké má Slámův film Čtyři slunce – také Filip se marně pokouší zůstat svému dospívajícímu synovi otcem, jenže opakovaně selhává.

Citlivého, přemýšlivého chlapce hluboce zraňuje nejen svojí nespolehlivostí, ale i pubertálními nápady, jimiž se k němu snaží přiblížit, jak sám tvrdí. Ale možná ani nikým jiným než sice okouzlujícím, ale do sebe zahleděným a nezralým floutkem už – anebo ještě – být neumí.

Jedno z Filipových pijáckých furiantství, kterým strhne k nebezpečnému hazardu v ledové vodě přehrady mladou dívku, však skončí tragicky a Filip se musí vyrovnat s pocitem viny za její smrt i s náhlou naprostou osamělostí, kdy se od něj odvrátí nejen syn s bývalou manželkou, ale i kumpáni z kempu, kde žije.

Tvrdá, odsuzující slova bývalé manželky (Lenka Vlasáková) sice Filipovi zní jako panské rady „zazobané právnické pizdy“, jenže se za nimi skrývá nejen zklamání, ale i bezmoc a zoufalá snaha vyburcovat v otci svého syna zbytky pudu sebezáchovy. Na rozdíl od Filipových nejbližších však sledují tvůrci filmu jeho sílící závislost na alkoholu a snahu se jí vzepřít bez známky moralizování, k čemuž se u některých témat sklouzává snadno a ani cyklus Nevinných lží se tomu několikrát neubránil. Tentokrát dojem neruší nic.

Na dně skleničky, z cyklu Nevinné lži
ČT 1, 21. 9., 20 hod., scénář: Jan Prušinovský, režie: Bohdan Sláma, hrají: Stanislav Majer, Lenka Vlasáková, Tatiana Vilhelmová, Leoš Noha a další.

Celkové hodnocení 90 %

Reklama

Výběr článků

Načítám