Hlavní obsah

Robert Plant: Raději sám než s kapelou Led Zeppelin

Právo, Jroslv Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnozí by ho nejraději viděli po boku tří spoluhráčů ze slavných Led Zeppelin. On má ale jiné záměry. Byť jsou nabídky k tomu, aby se svou mateřskou kapelou vyrazil na turné, lákavé, Robert Plant se věnuje vlastní dráze. Aktuálně vydává album Lullaby And... The Ceaseless Roar.

Foto: Warner Music

Robert Plant má ve svých prioritách jasno.

Článek

Loni v únoru udělal poněkud zavádějící chybu. V australském televizním pořadu 60 Minutes řekl, že návrat Led Zeppelin je možný v následujícím roce. Nebyl sice konkrétní, ale tento náznak bylo těžké vysvětlit jinak.

„Jimmy Page a John Paul Jones jsou zodiakální Kozorozi. Jsou zavřeni do svých světů, přitom jsou ale docela hovorní. Zbytek nechte na mně. Nejsem zlý, musíte ale znát Kozorohy. Na rok 2014 nemám žádné sólové plány,“ sdělil tehdy.

Jeho slova dala fanouškům Led Zeppelin naději, že by se mohla kapela opět objevit na scéně. Naposledy se tak stalo v prosinci roku 2007, kdy hrála v londýnské O2 Areně.

Nakonec se ale nic nekonalo. Plant ohlásil na jaře vydání svého sólového alba za doprovodu kapely The Sensational Spice Shifter a zeppelinovský kytarista Page se mohl jenom trpce usmívat při konstatování, že z mráčku pršet nebude.

Mimochodem - Led Zeppelin se před pár lety dokonce pokusili Roberta Planta v sestavě nahradit. Bez ohledu na to, že názory fanoušků na takový krok byly většinou záporné, hledali frontmana, který by s nimi koncertoval. Nenašli ho pochopitelně proto, že Plant je natolik osobitý, že je zkrátka nenahraditelný. Zvláště v sestavě Led Zeppelin.

Konečně umí skládat

V nedávném rozhovoru pro stanici TVE Plant k novému sólovému albu řekl, že je jeho návratem do rodné Anglie a odkrytím těch nejtajnějších skladatelských schopností. „Když jsem na začátku kariéry začal s Jimmym Pagem a Johnem Paulem Jonesem v Led Zeppelin skládat, snažili jsme se držet takříkajíc prst na tepu doby. Teď je to jiné. Mám inspirace, které jsou naprosto nadčasové. Nejdůležitější pro mě je vyjádřit se umělecky k tomu, co se děje v mém životě, vycházet výhradně z vlastních pocitů a zážitků. Je to mnohem zajímavější a odpovědnější,“ konstatoval.

Nahrávka Lullaby And... The Ceaseless Roar je desátým studiovým albem Roberta Planta. Je dalším dokladem toho, že nechce žít ze vzpomínek, a proto teď Led Zeppelin ke svému životu nepotřebuje. Ostatně poslední koncert kapely v roce 2007 se uskutečnil u příležitosti vzpomínky na zesnulého kamaráda Ahmeta Ertegüna, šéfa jejich vydavatelské společnosti. Takový důvod sejít se na pódiu s ostatními se obvykle respektuje, s jinými je to však obvykle složitější.

Afrika se mísí s Evropou

Vsestavě The Sensational Spice Shifter jsou kytaristé Skin Tyson (kdysi hrával v britpopové kapele Cast) a Justin Adams (spolupracoval mimo jiné s Brianem Enoem, Sinead O’Connor nebo Tinariwen), klávesista John Baggott (koncertuje s Massive Attack), bubeník Dave Smith, baskytarista Billy Fuller a původně gambijský hudebník Juldeh Camara.

„Je to intenzivní a energická nahrávka, v níž se africká hudba a nadšení setkávají s Led Zeppelin,“ uvedl na margo aktuální desky Plant. „Jsem rád, že mohu pracovat s The Sensational Space Shifters. Vycházejí ze vzrušujících oblastí současné hudby. Už jsem něco zažil, ale sám sebe jsem se ptal, jestli mám vůbec co říct, zda mám v sobě, ve svém srdci, nějakou píseň. Rozumím životu a rozumím i tomu, co jsem v něm zažil. Na životní cestě přicházejí různá očekávání, zklamání, radosti, otázky i silné vztahy. Nyní konečně dokážu vyjádřit své pocity přes melodii, sílu a tranz v kaleidoskopu zvuku, barvy a přátelství,“ uzavřel osobní odhalení.

Jinými slovy pravil, že aktuálně není jeho ambicí stát s Led Zeppelin na pódiích a přehrávat písničky ze sedmdesátých let. Byť kytarista Page několikrát nahodil udičku v podobě zamýšlené přípravy nového alba, je prakticky nepravděpodobné, že se něco takového stane. Už jenom proto, že fanoušci ze všeho nejméně chtějí, aby jim byly předkládány novinky, o něž vůbec nestojí.

A tak si budou muset Led Zeppelin na Roberta Planta počkat. Jak ostatně nedávno konstatoval Page: „Už tři roky pracuju intenzivně na projektu Led Zeppelin. Moji kolegové se ale angažují v jiných a já pořádně nevím, co bude s tím mým. Všichni ode mě očekávají, že tuhle kapelu doženu k nějakým koncertům. Žijme tedy v té naději a věřme, že se to stane třeba příští rok.“

Reklama

Výběr článků

Načítám