Hlavní obsah

Brusel žije designem. Hvězdou je Koldová i nožík rybička

Právo, Kateřina Farná, Brusel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řada evropských metropolí žije během podzimních měsíců designem. Brusel není výjimkou a až do konce září představuje přehlídka Design September mimo jiné to nejlepší z belgické scény. Ovšem jedna z hlavních hvězd má české kořeny.

Foto: ČTK

Návrhářka Lucie Koldová se svým svítidlem Capsula.

Článek

Oceňovaná návrhářka Lucie Koldová, působící převážně v Paříži, v Bruselu vystavuje dnes už slavné lampy Muffin nebo luxusní korkové sofa.

Další českou stopou je výstava studentů Vysoké školy uměleckoprůmyslové, kteří přivezli výsledky svého loňského snažení v ateliéru produktového designu, kdy pod vedením Michala Froňka a Jana Němečka vdechli svěží nápady českým výrobcům klobouků (Tonak), nožů (Mikov) nebo broušeného skla (Bomma).

Foto: Právo - Kateřina Farná

Nožík pro vášnivé dětské houbaře navrhla Anna Štěpánková.

„Snažíme se spolupracovat s tradičními českými výrobci za prvé proto, abychom je podpořili, a za druhé abychom využili jejich znalosti,“ popsal Právu zaměření ateliéru Jan Němeček.

Vznikly tak například klobouk s perutěmi pro městského bojovníka, nůž z jednoho kusu vltavínu jako umělecká parafráze kultovní zavírací rybičky anebo prototyp jízdního kola. „Udělal jsem černý nůž pro základní potřeby muže, jednoduchý strohý design. Takový nůž pro sebe,“ vysvětluje Matěj Coufal.

Foto: Právo - Kateřina Farná

Studenti pojali tradiční klobouky svěže a mladistvě.

Anna Štěpánková zase myslela na děti. Vytvořila bezpečný nůž na houby ve tvaru koně nebo panáčka. V prostorách reprezentativního Pražského domu se navíc vyjímají objekty z broušeného skla.

Studentům se podle toho, co v Bruselu prezentují, podařilo naplnit zadání nalézt nové pohledy na tradiční řemeslo s využitím nových technologií. Některé jejich realizace jdou dokonce do výroby.

Reklama

Výběr článků

Načítám